„Șase medalii de aur și patru de argint pentru echipa României la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de la Suceava! Felicitări acestor tineri excepționali pentru rezultate, părinților și profesorilor care i-au sprijinit și organizatorilor competiției!”, a scris Ponta, pe contul său de Facebook.
România a fost reprezentată de două echipe, formate din zece concurenți, toți obținând medalii de aur sau argint.
Denis Turcu, absolvent al Liceului Internațional de Informatică (LII) București, medaliat cu aur la OIAA 2013 și argint la Olimpiada Internațională de Fizică 2014, admis la Harvard University, a obținut cel mai mare punctaj al OIAA și medalia de aur.
Alături de Denis Turcu au mai obținut medalia de aur, în ordinea punctajelor, și Tudor Costel Crețu, elev al LII București, argint la OIF 2014; Iustina Crăciun, absolvent LII București, aur la OIAA 2013, admisă la Princeton University; Paul Andrei Draghiș, elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, argint la OIAA 2013 și aur la Olimpiada Internațională de Astronomie (OIA) 2013; Andrei Cuceu, absolvent al LII București, argint la OIAA 2013, admis la University College London și Andrei Răduc, elev al LII București, argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2013, argint la OIA 2013.
Românii care au luat medalii de argint la OIAA sunt Dan Ștefan Eniceicu, elev al LII București și aur la OIF 2014; Tudor Suciu, elev al CN „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, aur la OIA 2013; Cătălina Mirițescu, absolvent al LII București, bronz la OIAA 2013, admisă la Caltech University și Augustin Ionescu, absolvent al CN „Nicolae Titulescu” din Pucioasa — Dâmbovița, admis la Facultatea de Fizică București.
Pentru desfășurarea acestei olimpiade, Ministerul Educației Naționale a alocat 200 de mii de euro și au fost cumpărate 35 de telescoape noi, multe dintre acestea urmând să rămână în dotarea Planetariului din Suceava, considerat cel mai mare din țară.
Lasa un raspuns