Victor Ponta (Pro România) susține că „nu vom avea primari aleși din două tururi și nici președinți de consilii județene aleși de consilieri”.

„NU – nu vom avea primari aleși din două tururi / și nici președinți de consilii județene aleși de consilieri (deși ar fi bine pentru situația democrației politice din România).

Iată de ce:

  1. PNL deține acum “Puterea” și preferă acest sistem electoral care îi avantajează (primarii lor au prima șansă și vor “transfera” mulți primari de la PSD / miniștrii, prefecții, toți ceilalți reprezentanți ai Statului vor acționa pentru ei); nu mai au niciun interes să aplice alt sistem (cum spuneau când erau în Opoziție) / povestea cu modificarea legii prin Parlament este doar o păcăleală cu pretextul clasic “noi vrem dar nu se poate” – toți știm că nu mai este timp pentru modificarea Sistemului de vot de la Locale prin votul parlamentarilor, că PSD , UDMR și Minorități au suficiente metode pentru a bloca și că sesizarea la CCR are toate șansele fiind mai puțîn de 6 luni până în ziua votului
  2. Legea privind alegerea primarilor într-un singur tur a fost adoptată în 2011 de majoritatea parlamentară de atunci a PDL – UDMR / azi foștii PDL iști sunt toți în PNL și PMP și și-au schimbat doar declarativ poziția (măcar UDMR sunt consecvenți în poziția lor)
  3. USR, PMP, ALDE și toți ceilalți care au votat Guvernul Orban PNL știau de la început că acesta a încheiat un Acord cu UDMR prin care se obligă să nu schimbe sistemul de la alegerile locale – și totuși au votat “pentru”/ acum se fac că au uitat acel moment (încă un element pentru care sunt convins că ProRomania a procedat corect neacceptând să voteze Guvernul doar pentru niște funcții și sinecuri)
  4. PNL și PSD preferă alegeri dintr-un singur tur pentru că au “mașinăriile electorale” mult mai puternice indiferent de candidat (s-a văzut la turul 1 de la Prezidențiale) / în acest fel au șanse mai mari în competiția pe Dreapta (PNL contra USR) și pe Stânga (PSD contea ProRomania)
  5. Tot ce au criticat PNL la Guvernarea PSD în ultimii 3 ani acum fac și ei la fel – așa că nu e nimic de mirare că doar au schimbat oamenii și nu metodele

Indiferent de sistemul de alegeri la ProRomania vom avea peste 90% candidați noi, profesioniști, aflați la prima lor competiție electorală, capabili să susțină un proiect important și modern pentru comunitatea pe care vor să o reprezinte; ei vor fi primarii din 2024 într-o Românie mult schimbată (inclusiv ca sistem de vot)”, a scris, luni dimineață, Victor Ponta pe contul său de Facebook.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.