Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, s-a apărat, vineri, împotriva ironiilor şi nemulţumirilor din spaţiul public cu privire la înlocuirea manualelor şcolare cu ghidurile introductive pentru clasa a V-a şi la manualul de sport.
Acesta a spus că licitaţia pentru manualul de sport era deja lansată în momentul în care a preluat mandatul de ministru şi ar fi fost ilegală oprirea acesteia.
“În momentul în care am preluat mandatul de ministru, licitaţia pentru manualul de educaţie fizică şi sport era deja lansată. Ea nu poate fi oprită decât cu încălcarea articolului 212 din Legea 98/2017  privind achizițiile publice, prin urmare decizia de introducere a manualelor de educaţie fizică rezulta din obligaţia prevăzută la articolul 69 din Legea Educaţiei Naţionale din 20111, care nu prevede o excepţie pentru nicio disciplină, referitor la introducerea manualelor şcolare. Sigur, putem discuta cu privire la calitatea acestor manuale. Tocmai din acest motiv ne dorim să nu se mai întâmple. Acesta este motivul pentru care lansăm în dezbatere publică Legea manualului şcolar”, a declarat Liviu Pop.
„Baronii manualelor, care, așa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor au anual — se vehiculează — undeva peste 100 de milioane de euro. Nu știu câți dintre acești bani sunt fiscalizați și în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari și au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei țări și noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educației — și nu numai, și a sănătății, eu vorbesc acum de educație”, a declarat Liviu Pop.
Acesta a mai precizat că „este o miză financiară și eu cred, intuiesc că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt și din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc și voi face public la momentul respectiv și toate editurile care au fost notificate și toate editurile care niciodată nu au participat la licitația de manuale, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.