Cu toate că abia din 2014 compania a început să înegistreze și profit, după câțiva ani buni de pierderi, lucrurile nu sunt încă stabile. „În ceea ce privește Poșta Română, nu spun că a fost un eșec al privatizării, ci a fost o etapă nereușită. Pregătim un «road map» pe următorii 5-7 ani care să includă și atragerea de finanțare de pe piața de capital. Personal, sunt partizanul unei listări la bursă. Trebuie, însă, să vedem ce spun consultanții. Suntem în discuții avansate cu o instituție financiară internațională să atragem o parte din capitalul necesar dezvoltării din credit, etapă dată de Consiliul de Administrație pentru a evalua această posibilitate. Sumele necesare pentru dezvoltarea Poștei sunt foarte mari. Poșta are nevoie de investiții uriașe, iar în situația financiară de acum banii nu pot veni doar din împrumuturi. Am dat trei posibile jaloane, care vor fi decise de Executiv. Sper ca, în acest an, să finalizăm cu aplicarea Ordonanței 109 și meseria de CEO să fie făcută de profesioniști. Cred că acestea e unul dintre cele mai importante obiective ale acestui Guvern. Consider că un ministru nu trebuie să fie CEO”, a spus Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor.
O parte din necesarul dezvoltării Companiei Naționale „Poșta Română” (CNPR) ar putea fi obținut printr-un împrumut pentru care se poartă discuții cu o instituție financiară internațională, a declarat, luni, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, într-o conferință de specialitate.
Guvernul a decis, la sfârșitul anului 2012, demararea procedurii de privatizare a Poștei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie. Compania este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.
Poșta Română deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Mai mult de 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7.5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
Doar în orașul Suceava există 10 sucursale ale companiei naționale care au înregistrat zeci de disponibilizări sau restrângeri de personal, pentru a mai limita din pierderi.
Să sperăm că această procedură va fi o soluție pentru miile de angajați ai Poștei Române.
Lasa un raspuns