Imaginea cu un soldat rus care se predă armatei ucrainene a făcut vâlvă pe reţelele de socializare. Un jurnalist din Ucraina susţine că a aflat întreaga poveste din spatele fotografiei.

Kyrylo Loukerenko, jurnalist şi director executiv al postului de radio Hromadske, susţine că a aflat adevărul din spatele imaginii. Acesta spune că soldatul rus a fost contactat de serviciile secrete ucraienene printr-un SMS. I s-au promis 5 milioane de ruble, adică 48.000 de dolari, dacă se predă şi predă şi echipamentul militar pe care îl are la dispoziţie.

„Un soldat rus pe nume Mișa (n.red. numele de cod dat de ucraineni soldaţilor ruşi care dezertează) și-a adus tancul la serviciile de informații militare ucrainene. Aceștia identifică în mod regulat telefoanele soldaților ruși și le trimit prin SMS condițiile de predare. El i-a sunat înapoi și le-a oferit predarea în schimbul banilor și al siguranței. Au aranjat un loc sigur de întâlnire și au folosit o dronă pentru a se asigura că nu este vorba de o ambuscadă. El a spus că restul echipajului său a dezertat din unitate, iar moralul militarilor ruși este scăzut în general”, a fost textul publicat de Kyrylo Loukerenko.

Armata ucraineană foloseşte des această „tactică a SMS-urilor”. Spre exemplu, un pilot rus care se predă alături de avionul de vânătoare primeşte un milion de dolari. Piloţii de elicoptere primesc 500.000 de dolari dacă se predau cu tot cu aparatul de zbor. Miercuri, 22 martie, atunci când fotografia cu soldatul rus a început să circule pe reţelele de socializare, armata ucraineană a oferit un scurt comunicat de presă în care a precizat doar că a fost capturat un tanc T-72, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.