Unul dintre subiectele momentului în administrație este Fondul de Dezvoltare și Investiții, gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Fondul se utilizează pentru finanțarea proiectelor de investiții ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv, nu este „în trend” cu marea majoritate a edililor suceveni care au depus proiecte uriașe pe Fondul de Dezvoltare și Investiții, acesta preferând să facă proiecte pe fonduri europene.

„Nu am depus niciun proiect pe FDI. Am, în schimb, proiecte pe fonduri europene, pe fonduri guvernamentale, cu finanțare de la bugetul local și unul prin Compania Națională de Investiții. Noi suntem o comună cu un buget foarte mic și, efectiv am bloca total activitatea dacă am accesa fonduri prin FDI. După ce am judecat bine, împreună cu consilierii locali, dar și cu consultanții, am ajuns la concluzia că nu este rentabil să ne îndatorăm. Pe de altă parte, având succes pe fonduri europene și știind că acești bani vin la timp și în mod corect, nu te poți hazarda”, a declarat primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.

Acesta a mai precizat că returnarea împrumutului într-o perioadă de 20 de ani ar încurca bunul mers al lucrurilor, întrucât comuna nu este una foarte bogată.

De asemenea, primarul comunei Ulma, Petru Marocico a precizat că nici el nu a depus proiecte pe FDI, întrucât nu are încredere că se vor aloca banii.

„Nu am depus niciun proiect pentru că nu am încredere că o să meargă acest program. Nu sunt convins că viitorul Guvern va aloca bani”, a declarat primarul comunei Ulma, Petru Marocico.

Acesta a mai precizat că Fondul de Dezvoltare și Investiții a apărut după ce s-a făcut bugetul, astfel încât, nemaifiind bani pentru proiecte.

Pe de altă parte, primarul orașului Frasin, Marinel Bălan, a precizat că a depus un proiect prin acest program, privind modernizarea a aproximativ 4 km de  drumuri locale, însă nu este convins că se va concretiza.

„Încă  nu știu dacă s-a aprobat proiectul și nu știu dacă se va concretiza. Ne-am pus această problemă încă de când am început să facem studiul de fezabilitate”, a precizat primarul orașului Frasin, Marinel Bălan.

Primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară, a precizat că a depus pe Fondul de Dezvoltare și Investiții două proiecte, încă din luna iulie, însă crede că există posibilitatea ca guvernul ce va veni să nu mai aloce bani.

„Pe FDI am depus două proiecte, unul pentru modernizarea a 4,2 km de drum și unul pentru reabilitarea și extinderea  corpului Școlii Gimnaziale nr. 1 Iaslovăț. Până în prezent am trimis draftul de contract și urmează ca în viitorul apropiat să merg să semnez”, a precizat primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară.

În ceea ce privește alocarea sumelor necesare realizării lucrărilor, primarul comunei Iaslovăț, Ion Cotoară a precizat că acestea ar trebui să se aloce, întrucât proiectele au fost depuse încă din luna iulie, însă există posibilitatea ca noul Guvern să nu mai dea bani.

Trebuie precizat că Fondul de Dezvoltare și Investiții este gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) și se utilizează pentru finanțarea proiectelor de investiții ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.  De altfel, unitățile administrativ teritoriale trebuie să restituie împrumutul într-o perioadă de 20 de ani.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.