Deputatul PNL a declarat că a procedat corect trimiţând raportul privind arhiva SIPA la CSAT şi clasificându-l, afirmând că nu cunoştea conţinutul arhivei şi că procedat legal, nefăcând nici un pas fără să cunoască poziţia Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
„Am procedat corect trimiţând documentul la CSAT. Am intrat în minister în primăvara lui 2008. Raportul publicat de presă descrie activităţile comisiei formate de ministrul Chiuariu (Tudor Chiuariu, predecesorul său de la Justiție – n.r.). L-au redactat după ce acesta părăsise ministerul şi mi l-au pus pe masă, înainte de a pleca la rândul lor din minister. Eu am observat că Legea securităţii naţionale nr.51/1991 spune ca: a) Ministerul Justiţiei îşi organizează structura proprie de informaţii (art.9 lit.a)), b) activitatea acestor structuri se desfăşoară în conformitate cu legea securităţii naţionale (art.9 lit.b)), c) activitatea pentru securitatea naţională se coordonează de CSAT (art.6 alin.(2)). În plus, am observat că HG 127/2006 spune ca documentele Comisiei de inventariere se predau Arhivelor Naţionale cu avizul CSAT (art.2 alin.4)). Deci din nou e menţionat CSAT, în ambele reglementări care stăteau la baza întregului demers. Concluzia logică în care cred cu toată buna credinţă este că raportul trebuia să ajungă la CSAT. Drept pentru care l-am trimis la Secretariatul CSAT”, a detaliat Predoiu.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a afirmat că a procedat „corect” clasificând documentul, adăugând: „Raportul comisiei (Chiuariu – n.r.) trebuia obligatoriu clasificat, pentru că făcea referiri la informaţii clasificate”.
Fostul ministru al Justiţiei că în situaţia în care nu avea de unde să ştie ce conţinea arhiva SIPA a considerat să procedeze „legal şi responsabil”, nefăcând niciun pas fără a cunoaşte poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT.
„Am procedat de bună-credinţă în ambele demersuri. Nu a fost vorba de a scăpa de problemă, ci de a o trata responsabil, ca om de stat. Un ministru al Justiţiei responsabil nu se joacă cum vrea el cu informaţii de securitate naţionala sau care pot avea impact pe securitatea naţională. Cum nu aveam de unde să ştiu ce conţine aceasta arhiva a unui fost serviciu de informaţii, am considerat responsabil, oportun şi legal să procedez cum îmi spune legea securităţii naţionale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranţa naţională”, a conchis Predoiu.