Marți, 10.12.2019, in jurul orelor 16.30, prefectul județului Suceava a fost sesizat de președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, asupra unei situații urgente referitoare la blocajul plăților drepturilor salariale cuvenite angajaților din invățământul preuniversitar  sucevean.

În regim de urgență, prefectul județului Suceava a constituit o celulă de criză compusă din prefectul județului Suceava-  Gheorghe Alexandru Moldovan,  subprefectul Silvia Boliacu și șeful Serviciului Dezvoltare Economică, Servicii Publice si Tehnologia Informației, Florin Sinescu.

La întâlnire, inspectorul școlar general, prof. Gabriela Mihai,  a adus lămuriri cu privire la situația extremă cu care se confruntă Inspectoratul Școlar Județean Suceava în ceea ce privește blocajul survenit în plata salariilor în învățământul preuniversitar județean. De asemenea prefectul județului Suceava a solicitat un raport detaliat care să cuprindă descrierea situației limită înregistrate, cauzele care au generat-o și măsurile dispuse pentru soluționare de către conducerea IȘJ Suceava.

În urma ședinței operative a rezultat că este blocat programul național EduSAL, platforma electronică la nivel național pentru plata drepturilor salariale, pentru luna noiembrie 2019, în cazul județului Suceava, existând pericolul ca plățile pentru un număr considerabil de angajați din învățământul preuniversitar sucevean să nu poată fi efectuate la data de 13 decembrie 2019.

Prefectul județului Suceava, Gheorghe Alexandru Moldovan, a luat imediat legătura cu ministrul Monica Cristina Anisie, solicitând analiza acestei situații urgente și identificarea unei soluții legale de deblocare a plăților pentru cei peste 10.000 de angajați ai învățământului preuniversitar sucevean aflați în această situație.

Astfel, miercuri 11.12.2019, la ora 8:00, a fost organizată la sediul IȘJ Suceava o videoconferință, la care au participat  ministrul Monica Cristina Anisie, directorul general Mihai Păunică, din partea Ministerului Educației și Cercetării, conducerea IȘJ Suceava și prefectul județului Suceava.

În cadrul videoconferinței s-au discutat motivele ce au generat această situație. Astfel la nivelul IȘJ Suceava s-a procedat la suplimentarea personalului încadrat în învățământul preuniversitar cu un număr de 70 de norme, fără încadrarea în alocarea bugetară aprobată și fără avizul ministerului de resort.

Motivat de situația excepțională ivită la nivel național, s-a analizat și s-a identificat o soluție legală de deblocare a plăților salariale.

Ministrul Educației a dat asigurări că toate salariile angajaților din învățământul preuniversitar sucevean vor fi plătite la termen, adică în data de 13.12.2019.  

La finalul videoconferinței au fost invitați și reprezentanții sindicatelor, cărora li s-a comunicat că situația a fost deblocată.

Prefectul județului Suceava i-a mulțumit ministrului Educației pentru operativitatea și disponibilitatea cu care s-a implicat în soluționarea acestei situații de extremă urgență pentru salariații din învățământul preuniversitar sucevean, care ar fi fost în situația de a nu-și fi încasat drepturile salariale, acum în prag de sărbători.

Urmare acestei situații, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/ 2002 privind finanțele publice, conform căreia este instituită obligativitatea ordonatorilor de credite de a utiliza creditele bugetare repartizate în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate. 

Totodată, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii IȘJ Suceava să comunice imediat și nemijlocit orice eveniment care ar putea produce perturbarea desfășurării normale a activității în învățământul sucevean.

One Response

  1. Neli

    Ii sugeram domnului prefect să facă bine și să le spună celor din Inspectorat și directorilor de scoli să trimită acasă profesorii aflați în prelungirea activității și să dea voie celor mai tineri să se poată angaja în sistemul de învățământ sucevean care este blocat de pensionari cu toate drepturile salariale și ore suplimentate dacă se poate. Să schimbe directorii psd, toți sunt puși de psd.!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.