Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim este cercetat penal pentru că, manifestând exces de zel, ar fi încălcat art. 297 din Codul Penal, dosarul fiind în faza cercetărilor preliminare. Acesta este acuzat de abuz în serviciu și asta pentru că a prejudiciat imaginea unor jurnaliști atunci când i-a scos afară din Instituția Prefectului Județului Suceava.

Prin comportamentul discreționar, care nu a fost la fel de excesiv cu ceilalți jurnaliști, prefectul Harasim a creat un prejudiciu moral, vătămând interesele și restrângând  posibilitatea jurnaliștilor de a aduce la cunoștința publică modul în care s-au desfășurat alegerile parlamentare în județul Suceava.

Jurnalistul Cornel Tilihoi, unul dintre jurnaliștii care au fost dați afară, a declarat că prefectul Constantin Harasim le-a transmis că el are dreptul să aprobe accesul în Instituția Prefectului.

„Prefectul Harasim ne-a transmis faptul că trebuie să avem acreditare pentru a intra în Instituția Prefectului, deși în cursul zilei respective au fost în incinta acestei instituții și alți jurnaliști. Bineînțeles că lor nu le-a cerut nimeni, nici acreditare, și nici să părăsească instituția. De altfel ne-a spus că el are dreptul să hotărască cine intră și cine nu în această instituție. Am înaintat astfel o plângere penală împotriva prefectului Constantin Harasim”, a declarat Cornel Tilihoi.

Instituția media cu care jurnaliștii colaborează, singura cu acreditare, din Suceava  

 La o simplă verificare se poate observa că singura instituție media din județ care a fost acreditată la Autoritatea Electorală Permanentă este cea cu care cei doi jurnaliști colaborează, aici fiind moderatori sau invitați. Cu alte cuvinte, cei doi jurnaliști erau singurii acreditați  și în măsură să obțină informații, în ziua respectivă de la această instituție. În același timp jurnaliștii respectivi primesc toate comunicatele de la Instituția Prefectului, chiar și pe adresa personală. Este o altă dovadă a acreditării și a recunoașterii ca jurnaliști.

Abuzul în serviciu, tentația majoră pentru cei cu funcții importante în județ

Abuzul în serviciu este tot mai des întâlnit parcă la cei care conduc destinele acestui județ.

Acesta este regăsit și atunci când vine vorba de accesul la informațiile de interes public, informații care sunt destul de greu de primit, atât de la Prefectura Suceava, cât și de la Consiliul Județean Suceava, de exemplu. Atât Constantin Harasim, cât și Gheorghe Flutur sunt tentați să încalce art. 297 din Codul Penal.

Atașăm și dovada comportamentului neadecvat a prefectului județului Suceava, Constantin Harasim.

Sursa: Sorin Titi Popescu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.