Prefectura Județului Suceava a solicitat  Guvernului României – Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern înaintat luni, 16 iulie,  încă 5.460.000 lei  pentru înlăturarea distrugerilor înregistrate în urma  fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din ultima perioadă. Banii sunt solicitați  din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a convocat din nou, luni 16 iulie, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, pentru a aproba raportul de sinteză în care sunt centralizate alte pagube raportate  după inundații, care se cifrează la 4.787.000 lei. La acestea  se adaugă  pagubele produse pe drumuri județene, inclusiv cele provocate de alunecările de teren de pe  Trans Rarău.

Guvernul României a aprobat deja, săptămâna trecută, suma de 5.483.000 lei  solicitată  de Prefectură pentru reparații la drumurile județene afectate de inundații.

Prezent la ședința CJSU, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, a mulțumit Prefecturii pentru contribuția în ce privește obținerea fondurilor pentru reparații la drumuri județene și a remarcat  rapiditatea cu care au fost evaluate  pagubele produse în urma inundațiilor și aprobate despăgubirile pentru remedierea lor.

Reamintim că, săptămâna trecută, tot printr-un proiect de Hotărâre de Guvern,  Prefectura Suceava a mai solicitat  Guvernului 36.445.000 lei, sumă necesară    pentru  remedierea distrugerilor  provocate de inundații  în infrastructura județului Suceava.

În perioadele 13-15 iunie, 22 iunie, 28-30 iunie și 1-10 iulie 2018, pe teritoriul judeţului Suceava, au căzut precipitații deosebit de abundente, de peste 70 litri pe metru pătrat. Acestea au  provocat „viituri semnificative în bazinele hidrografice ale râurilor Suceava, Bistriţa şi Moldova, cu precădere pe afluenţii acestora, producând distrugeri importante infrastructurii şi gospodăriilor, care au dus la grave disfuncţionalităţi economice şi sociale”.

Ploile abundente şi viiturile create au produs pagube în 62 de unităţi administrativ-teritoriale, din cele 114 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.