Prefectura Suceava a informat că acordul semnat, în data de 14 aprilie 2020, de către Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, privind stabilirea unor măsuri cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2020, s-a modificat în data de 15.04.2020, după cum urmează:

– slujbele religioase din noaptea se vor oficia cu respectarea îndrumării Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, curtea sau în apropierea lăcașului de cult.
– pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 -17.00, și în prima zi de Paști, între orele 06.00- 12.00, la solicitarea credincioșilor.
– Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
– clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maxim 5 voluntari cu echipament de protecție (mască și mănuși), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute de ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
– credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliare acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție (mască și mănuși)
– în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și centrelor de carantină.
– structurile coordonate de către MAI (Poliție, Poliție de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală și cadrele MapN) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în Ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Facem un apel la responsabilitate, cu respectarea regulilor și a recomandărilor emise de autoritățile implicate în lupta contra COVID – 19.
Stimați suceveni, chiar dacă suntem în preajma celei mai mari sărbători a creștinătății, vă îndemnăm să stați acasă, să limitați la maxim deplasările și să respectați cu strictețe toate regulile de distanțare socială și protecție individuală. Cadrelor medicale, forțelor de ordine, voluntarilor și tuturor celor care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19, le mulțumim încă o dată pentru eforturile lor și le transmitem că sufletește suntem alături de ei! Suntem recunoscători pentru efortul și dăruirea lor în lupta pentru combaterea acestei pandemii și le mulțumim din nou pentru faptul că sunt acolo, pentru noi, pentru protecția noastră!
O rugăciune pentru sănătate și un gând bun adresăm pacienților din Spitalul Județean Suceava, dar și din celelalte spitale din județ, urându-le să treacă cât mai ușor peste aceste încercări și să se reîntoarcă cât mai curând în familiile lor.

Suntem distanțați social dar ne unește ceva mai profund: credința și solidaritatea. De aceea, cu încredere și responsabilitate vom reuși împreună să depășim această criză, din care vom ieși mai puternici și mai uniți”, transmite un comunicat al Prefecturii Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.