Instituția Prefectului județului Suceava a informat că data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.

Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor, roata cu spiţe, iar cântecul „Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept „Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66 din 2006.

„Ziua Internațională a Romilor reprezintă oportunitatea de a duce mai departe proiectele, direcțiile și acțiunile pozitive întreprinse până acum în lupta pentru combaterea discriminării cetățenilor români de etnie romă dar și pentru integrarea acestora în societate. În ultimii ani s-au înregistrat rezultate remarcabile, atât la nivelul județului Suceava cât și la nivel național, în special în domeniul educației, serviciilor de sănătate, accesului pe piața muncii dar și prin dezvoltarea infrastructurii comunității.

Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără implicarea resursei umane de etnie romă: experți locali romi, cadre didactice, mediatori școlari, mediatori sanitari, lideri ai comunității rome, cărora, în calitate de prefect al județului Suceava și reprezentant al Guvernului României, le mulțumesc pentru implicare, devotament și perseverența de care au dat dovadă în munca pe care o fac zi de zi în interesul comunității. Este important să înțelegem care sunt tradițiile, valorile, aspirațiile și nevoile comunităților rome și împreună să identificăm cele mai bune soluții pentru incluziunea acestora”, au transmis reprezentanții Prefecturii.

Totodată, Instituția Prefectului – județul Suceava, prin Biroul Județean pentru Romi, va continua parteneriatul cu membrii comunității rome din județul Suceava, în vederea îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2020-2024 și va sprijini toate proiectele care pot contribui la dezvoltarea comunității, eliminarea marginalizării și excluderea tuturor formelor de discriminare.

„Vă dorim multă sănătate și bucurii alături de familiile dumneavoastră! La mulți ani!”, au conchis reprezentanții Prefecturii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.