Începând cu anul 2022, după mai bine de 20 de ani, municipiul Rădăuți are o trupă de teatru care va activa în cadrul Teatrului Rădăuți. Premiera primului spectacol va avea loc în zilele de 16 și 17 aprilie 2022, începând cu orele 19:00 la Casa de Cultură. Astfel, rădăuțenii sunt invitați la spectacolul „Povestea regelui supărat pe clovn” de Matei Vișniec, intrarea la spectacol fiind liberă.
Trupa celor 17 actori, elevi ai școlilor din Rădăuți, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținute de către primarul Bogdan Loghin, directorul Casei de Cultură, Ovidiu Foca, și regizorul ieșean Ovidiu Lazăr, o personalitate marcantă a lumii culturale care are în spate 35 de ani de activitate artistică națională și internațională.
Edilul Bogdan Loghin a subliniat că Teatrul Rădăuți este o entitate culturală care aduce în fața publicului rădăuțean spectacole realizate exclusiv cu și prin resurse locale, structurate pe stagiuni permanente. De asemenea, acesta a explicat care au fost pașii pe care cei implicați în acest proiect i-au urmat și, de asemenea, care au fost eforturile depuse.
„Mă bucur nespus de mult că am reușit să închegăm o trupă de teatru la Rădăuți, o trupă de tineri inimoși. Sunt foarte bucuros că se concretizează acțiunea noastră, după multă trudă, atât a noastră, cât și a acestor copii care sunt deja actori. Spun asta pentru că am participat la repetiții și am văzut că acești copii sunt făcuți pentru așa ceva. Am rezonat cu ideea de teatru la Rădăuți din prima clipă și am acceptat imediat propunerea domnului Ovidiu Lazăr pentru că trebuie să dezvoltăm municipiul din toate punctele de vedere. Orașul nostru este unul cu pretenții și nu ne putem raporta numai la asfaltări. Am plecat cu curaj alături de niște oameni excepționali și țin să le mulțumesc din toată inima pentru tot efortul depus”, a declarat primarul Bogdan Loghin.
Acesta a adăugat că dramaturgul rădăuțean Matei Vișniec a vizitat trupa de teatru de la Rădăuți și s-a declarat încântat de ceea ce se întâmplă la aici.
De cealaltă parte, regizorul Ovidiu Lazăr a explicat care a fost parcursul înființării acestei trupe de teatru, dar și motivul pentru care a ales piesa „Povestea regelui supărat pe clovn” de Matei Vișniec.
„Marea majoritate a primarilor sunt ostili sau opaci când vine vorba despre astfel de provocări, însă în primarul Rădăuțiului am găsit un tânăr bucovinean pus pe fapte serioase. De altfel, am ținut foarte mult ca numele să fie «Teatru Rădăuți» pentru că precizează locul și pentru că va crea o identitate culturală și teatrală a acestui oraș. Acest oraș merită să aibă o astfel de identitate pentru că îl are pe Matei Vișniec, cel mai mare dramaturg al momentului”, a declarat regizorul.
Ovidiu Lazăr a adăugat că Teatrul de la Rădăuți își propune să valorifice teatral textele lui Matei Vișniec, atât cele scrise deja, cât și pe cele pe care marele dramaturg le va scrie în viitor, subliniind că „acest teatru este un hub cultural”.
„Vreau să îi mulțumesc primarului pentru că s-a implicat și pentru că face tot ce ține de domnia sa pentru acest demers”, a mai precizat regizorul ieșean.
Teatrul Rădăuți este un Teatru care își desfășoară activitatea în Casa de Cultură din localitate își propune să valorifice opera prezentă și viitoare a marelui scriitor Matei Vișniec, cetățean de onoare și fiu al acestui oraș pe care l-a transformat, prin opera sa, într-o legendă mondială. Teatrul Rădăuți este o entitate culturală care aduce în fața publicului spectacole realizate doar prin resurse locale, structurate pe stagiuni permanente. Proiectul cultural va crea și alte forme de acte artistice, bazate pe conexiunile dintre Teatru și arte vizuale, muzică, film, coregrafie și literatură.
Din distribuția piesei de teatru fac parte tinerii actori care și-au adus aportul la realizarea celui mai frumos vis cultural al municipiului Rădăuți:
Clovnul bătrân – David Mihalescul
Regele – Pavel Hrițcan
Prințul – Vlad Tudor
– Denis Mihalescu
Clovnița Lița – Nicoleta Iațec
– Anastasia Ungureanu
– Loriana Bujdei
Bucătăreasa – Nicoleta Iațec
Generalii – Nicolas Zmoșu
– Anastasia Ungureanu
– Ștefan Homan
Clovni – Daria Aga
– Loriana Bujdei
– Sofia Șestaliuc
– Eliza Diaconescu
– Alisa Bodnărescu
– Iulia Nistor
– Bianca Pătrăucean
O sforăială, o fetiță – Ștefania Ungureanu
Regia tehnică – Ștefania Moisiuc
Sunet și lumini : Ovidiu Foca
Lasa un raspuns