Joi, 11 noiembrie, la Spitalul Județean Suceava s-a practicat o procedură de ablatie (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce măsura aprox 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic(CT) şi ultrasonografic cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani.

Intervenţia a fost realizată de medicii radiologi  Cătălin Lulciuc de la Spitalul Județean Suceava şi  Mugur Grasu de la Spitalul Clinic Fundeni,  în echipă cu Mihai Jr. Crețeanu şi Emanuel Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională SJU Suceava.

„Ablatia cu microunde, este o tehnologie nouă care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT şi ultrasonografic, reuşim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox 4-5mm. În urma intervenţiei, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablatie prin microunde a tumorilor hepatice este luatã de cãtre o echipã multidisciplinarã, formatã din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generalişti, radiologi şi radioterapeuţi. Metodele minim-invazive de ablaţie tumorală se pot folosi şi pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare şi osoase, atât pe tumori primare cât şi pe metastaze. Aceste proceduri se vor face că practica uzuală la SJU în cel mai scurt timp.

Mulţumesc mult echipei, fără de care această primă intervenţie la SPJSV, nu ar fi fost posibilă”, a declarat dr. Cătălin Lulciuc.

„Un aparat de RFA (ablatie prin radiofrecvenţă), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziţionat de Spitalul Județean Suceava prin ordonatorul principal de credite Consiliul Județean, alături de alte aparate de ultimă generaţie, până la sfârşitul anului”, a declarat managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.