Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Parlament, despre scandalul cerealelor din Ucraina, că România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi că în ţara noastă primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Premierul a precizat că s-a văzut în această dimineaţă cu ministrul Agriculturii, Petre Daea şi i-a transmis că trebuie să participe în şedinţa de la nivelul Comisiei Europene cu o soluţie.

”Am luat o decizie ca împreună cu alţi cinci premieri să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei, legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina, şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment pot să vă spun că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei, Dombrovski, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat, la finalul acestei şedinţe, să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, care are în vedere măsduri care să fie stabilite împreună cu Comisia, astfel încât să avem o măsură unitară. Trebuie să ţinem cont că în acest moment se aplică un Regulament al UE, 870, din mai anul trecut şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile care trebuie revăzută”, a explicat premierul la Parlament.

Nicolae Ciucă a arătat că ”România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia”.

”Vom vedea, trebuie să ţinem cont că România, în ţara noastă primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi de asemenea să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm”, a arătat el.

Premierul a menţionat că încă de săptămânile trecute am avut aproape săptămânal întâlnire cu fermierii şi a discutat toate măsurile pe care trebuie să le ia Guvernul, iar preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei, astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie.

”În acest moment se analizează şi probabil vom primi răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina şi eu sunt întrutotul de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri, de asta am dorit prin scrisoare să facem în aşa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectaţi. Azi, la ora 5, dl. ministru Daea, ne-am văzut în această dimineaţă şi i-am transmis că trebuie să participe în şedinţa de la nivelul comisiei cu soluţie. Vine şi cu soluţie”, a arătat premierul. Despre faptul că Ungaria interzice nu numai importul de cereale ci şi alte produse, precum mierea, şeful Executivului a spus:

”Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cereale. Discutăm inclusiv de mierea de albine, ulei, inclusiv carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui”, a afirmat Ciucă.

Premierul a comentat şi solicitarea PSD de interzicere a importurilor din Ucraina. ”Tocmai am răspuns mai devreme, că orice măsură pe care o vom lua trebuie să respectăm Regulamentul UE şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România. Măsurile şi discuţiile pe care le-am avut la guvern cu fermierii sunt îndreptate în sprijinul acestora şi vom continua să asigurăm aceste măsuri”, a explicat premierul, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.