Petru Balabașciuc, din comuna Moldovița, preot în comuna Panaci, a vorbit despre Lumina Sfântă, minunea care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

„Această lumină de la Ierusalim nu este o lumină pe care noi o aprindem de la chibrit. Această lumină este Lumină Dumnezeiască, lumina harică care se coboară în Sâmbăta Mare pe piatra mormântului Domnului nostru Iisus Hristos. Este o lumină care luminează lumea aceasta plină de păcate și ridică și boala și suferința. Noi, în Bucovina, avem tradiția coșurilor, când în noaptea de Înviere credincioșii vin cu coșarca, cu pasca, cu oul, ca preotul, prin rugăciuni speciale, să le sfințească. Noi ne-am fi dorit ca această tradiție, pe care Biserica o are de sute de ani, să se păstreze și acum, dar respectăm decizia conducătorilor”, a transmis preotul.

Acesta a explicat că împărțirea luminii sfinte de voluntari, instruiți și protejați corespunzător, nu reprezintă un pericol.

„O lumină sfântă adusă de niște voluntari pe care Biserica îi coordonează, o lumină lăsată la poarta unui om, care să se bucure de această lumină dumnezeiască, o lumină pe care o primim cu bucurie, nu este așa o mare răutate față de curierii care vin zi de zi la ușile noastre și ne aduc pachete, față de magazinele care sunt pline și în care nu se păstrează distanța socială”, a completat preotul Petru Balabașciuc.

Preotul a anunțat că va respecta  acordul dintre MAI şi BOR, astfel încât să se respecte distanţarea socială şi ordonanţele militare.

„Biserica întotdeauna a respectat ceea ce s-a hotărât și niciodată nu vom încălca ceea ce se hotărăște de mai marii noștri”, a conchis preotul Petru Balabașciuc.

Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne prevede ca Sfânta Lumină să fie distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

De asemenea, clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.