Am dedicat acest ciclu oamenilor deosebiți, care își duc zilele la un întins de braț de noi și pe lângă care trecem nepăsători pe stradă, deoarece ei nu consideră că ceea ce fac este deosebit sau meritoriu. Părintele Mihăilă este un asemenea om.

Fălticenean prin naștere și bucovinean prin simțire, Vasile Mihăilă a fost mai întâi fizician dar, undeva nemulțumit probabil de partea seacă a științelor exacte, a primit în suflet chemarea către credință, urmând cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, facultate unde a absolvit și un masterat în Teologie Sistematică. Despre harurile sale ca preot la Hreațca noi am mai vorbit și cu alte ocazii, așezământul de cult fiind renumit deja în Bucovina și motivul principal al recentei nominalizări la Gala 10 pentru Bucovina a ziarului Monitorul.
Motivul pentru care îl considerăm un om deosebit este însă altul, și anume dăruirea sa pentru orașul Fălticeni, abnegația cu care a ridicat din cenușe activitatea culturală a urbei, oferind tinerilor o alternativă sănătoasă la haosul modern.
A fost inițiatorul și este sufletul Asociației Fălticeni Cultural, sub auspiciile căreia s-au înfiițat Corala Leon Băncilă și trupa de teatru pentru tineret Birlic, atât prima cât și cealaltă fiind apreciate cu ocazia diferitelor festivaluri la care au participat. A organizat Folk Fălticeni, un festival care la timpurile și moravurile actuale continuă să nu vândă bilete așa cum nu se vând bilete nici la Festivalul Birlic, dedicat trupelor de teatru ale elevilor, doarece părintele consideră că micuţii trebuie să aibă acces la cultura de bună calitate, la artă în general, dacă vrem ca ei să poată reuși în viață.
Dar cea mai uluitoare capacitate a părintelui Mihăilă este aceea de a avea mere un zâmbet bun și înțelegător, indiferent dacă vorbește cu folkiști năbădăioși, oameni de pe stradă sau vreunul din Birlicii lui. Chiar dacă, evident, este un om foarte ocupat, reușește întotdeauna să ofere echilibru emoțional celor din jur.
Dacă predecesorii săi în această rubrică sunt artiști creatori, părintele Vasile își merită locul cu prisosință deoarece este evidentă importanța sa în apariția de noi talente, din rândul tinerilor pe care îi deturnează de la drumul pierzaniei în mrejele anturajului spre poezie, muzică și artă scenică.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.