Presa străină avertizează: „Adio, creștere economică dacă rămâne Dacian Cioloș pentru un nou mandat de prim-ministru, după alegerile parlamentare din luna decembrie”.

Ideea a fost exprimată, miercuri, într-un articol publicat pe theeuroeconomy.blogactiv.eu (unul dintre blogurile asociate site-ului euractiv.com).

Autoarea (Meredith Smith) dă ca exemplu România și Irlanda, drept țările cu cele mai mari creșteri economice din UE în anul 2015. Cu toate acestea, publicista atrage atenția că un astfel de avantaj poate fi repede pierdut, dacă nu este gestionat corespunzător, mai ales de către un executiv precum cel al lui Cioloș, fragilizat de binecunoscutele scandaluri.

Altă vulnerabilitate pentru creșterea economică a României (adusă în discuție de blogul Euractiv) este furtuna provocată de către fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, care, prin celebrul proiect de ordonanță de urgență, urmărea mutarea poverii fiscale (privind CAS și CASS) de la angajator la angajat. Mai mult: autoarea subliniază că avansul economic de pe hârtie nu se traduce în creșterea nivelului de trai, numeroși români continuând să părăsească țara.

Nu în ultimul rând, articolul aduce în discuție acuzațiile care planează asupra cabinetului tehnocrat, privind folosirea SRI-ului în lupta anticorupție – mai precis, împotriva opozanților.

„Cu alegerile apropiindu-se în decembrie, creșterea economică a României s-ar putea foarte bine evapora, în special dacă Cioloș decide că va rămâne la putere”, mai scrie Meredith Smith

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.