Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a vorbit după încheierea sfintei liturghii oficiate cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, în cadrul evenimentelor ce marchează Serbarea Putna – 150.

În discursul său, președintele Academiei a spus că nu se putea găsi un loc mai nimerit decât Putna pentru o astfel de adunare, locul este unde îngropat Ștefan cel Mare, cel mai mare Domnitor român al Evului Mediu.

„Nu se putea un prilej mai nimerit, pentru cei care au gândit viitorul poporului nostru, decât Adormirea Maicii Domnului. Era o metaforă pentru națiunea noastră: adormită și necăjită, care trebuia să intre, prin marile fapte ale marilor oameni de atunci, în eternitate.

Evenimentele de-acum 150 de ani găseau cel mai mare popor din Estul Europei în mai multe țări. Nucleul său era, din 1859, în România.

Unde se putea cinsti un simbol național, cel mai mare domn român din Evul Mediu, decât în locul nostru sfânt, la Mânăstirea Putna?

Ștefan cel Mare a fost considerat unul dintre cei mai mari oameni politici ai Europei vremii sale. A fost singurul român conducător de țară românească ce a primit titlul de „atlet al lui Hristos” din partea papalității.

În unele surse occidentale era numit Rege al Daciei”, a spus președintele Academiei.

Președintele Academiei: Biserica este națiunea română

Ioan-Aurel Pop a îndemnat pe cei de azi să ia aminte la faptele și cugetele celor de-acum 150 de ani. Distinsul om de cultură a menționat că în Europa secularizată de azi, patria românilor trebuie să fie credința, iar Biserica se confundă cu națiunea română.

„Astăzi, la 150 de ani de atunci, se cuvine să ne înclinăm în fața memoriei acelor făurari de țară. Ar trebui să ne înălțăm și să le urmăm exemplul. Într-o societate secularizată, dezorientată, cum e societatea europeană de azi, în care toate marile valori ale omenirii sunt puse sub semnul întrebării, noi ar trebui să ne vedem cu smerenie de rânduiala noastră. Să luăm exemplul marilor cărturari de la Putna, de la Vasile Alecsandri la Mihai Eminescu.

Pentru mulți români de astăzi, ca și pentru cei de la 1871, Patria este limba română. Dar pentru noi, în general, ca oameni, patria noastră trebuie să fie credința noastră. Credința aceasta în care ne-am născut și fără de care n-am fi. Și astăzi,mai mult ca oricând, Biserica este egală cu lumea. Iar Biserica noastră este egală cu națiunea română. Haideți să luăm tradițiile și istoria, ca să ne fie un imbold pentru prezent și viitor. Să ne închinăm cu smerenie, așa cum au făcut și cei care au construit această țară, să ne prețuim limba și să ne păstrăm cu demnitate locul în Europa. Așa să ne ajute Dumnezeu!”,  a încheiat Ioan-Aurel Pop discursul de la Serbarea Putna 150.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.