Președintele Alianței Sindicatelor din învățământ, Giani Leonte, a informat că intenția Primăriei Municipiului Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli.

„O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum poți face prevenția dacă nu testăm și elevii? Există angajați care nu vor dori să-și facă testu  l; ce se va întâmpla cu ei? Nu vor fi primiți la școală, nu vor fi plătiți? Are municipiul Suceava capacitatea de a testa un număr atât de mare de persoane într-un interval atât de scurt? La intrarea în școală cine interpretează testul? Ce utilitate are testul efectuat cu 3 zile înainte de începerea cursurilor?

Pe de altă parte, considerăm o cheltuială inutilă să testezi persoane fără simptome în condițiile în care anticipăm că va fi nevoie de multe teste după ce școala va începe. Credem că acești bani ar trebui redirecționați către achiziția de aparate pentru măsurarea temperaturii, aparate de purificare a aerului, lămpi pentru dezinfectare care sunt de durată și pot fi instalate în fiecare sală de curs.
Nu există nicio reglementare legală prin care se poate impune obligativitatea testării întregului personal din învățământul preuniversitar sucevean, însă punerea în practică a unei astfel de măsuri ar trebui să fie rezultatul unui dialog cu sindicatele din învățământ, directorii unităților școlare, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Direcția de Sănătate Publică.

Reamintim că, întreg personalul din învățământul preuniversitar are obligația de fi prezent în școli cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, adică începând de marți, 1 septembrie 2020, iar o eventuală testare ar fi trebuit gândită din timp. De aceea, credem că afirmațiile primarului Sucevei au un iz electoral”, a declarat Giani Leonte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.