Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, cere autorităţilor să regândească strategia pentru împiedicarea extinderii coronavirusului: „Nu transformaţi Iaşul şi Moldova în Lombardia României”.

Popa cere autorităţilor centrale măsuri pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul ţării, cu atât mai mult cu cât relocarea pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către alte spitale din Iaşi, Botoşani sau Neamţ ar putea conduce la răspândirea noului virus.

„Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenţia autorităţilor care gestionează situaţia de acolo este de a reloca pacienţii cu alte patologii către spitale din restul judeţului, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Neamţ. Nu cred că este cea mai bună soluţie. Există riscul major de a fi infectate şi alte spitale, pacienţi sau personal medical. Am putea ajunge în situaţia nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României”, scrie pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Acesta face apel la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern să regândească această strategie.

„Cele mai multe dintre spitalele ieşene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat şi ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova! Mai mult, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis şi izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienţi din alte spitale să fie infectaţi cu COVID-19.

Transferul către Maternitatea„Elena Doamna” a unei paciente aflate în travaliu, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului de aici, deşi unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgenţe. Şi la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient adus de la Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iaşi, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale
ieşene şi suspendarea activităţii unei secţii întregi”, scrie Maricel Popa.

În opinia acestuia, oraşul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la
nevoie, întregul judeţ.

„Ar trebui să ducem acolo specialişti din alte judeţe, dar şi echipamente şi medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor în condiţii optime. Poate şi instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte judeţe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluţie de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectaţi, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populaţia din restul regiunii. Trebuie să învăţăm din greşelile altora, din experienţa celor care au trecut prin astfel de situaţii şi să acţionăm în consecinţă, adoptând cele mai bune soluţii, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi şi populaţie”, afirmă Popa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.