Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, miercuri, 10 ianuarie, la Vaslui, la comemorarea a 543 de ani de la bătălia de la Podu Înalt. Participarea la eveniment a venit ca urmare a invitației Consiliului Judeţean Vaslui, partener în cadrul Programului Ştefanian.

Flutur a depus o coroană de flori la ceremonia de comemorare a bătăliei de la Podu Înalt, iar în discursul său a evocat personalitatea Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, care peste vreme rămâne un reper în credință și pe care trebuie să-l pomenim când vorbim, acum în Anul Centenar, de unirea și întregirea neamului românesc, un model de vitejie, de inițiativă și diplomație.

Suntem în Anul Centenar, și iată, Ștefan cel Mare ne adună și ne unește din nou. Anul trecut, în Cetatea de Scaun a Sucevei ne întâlneam, reprezentanți din toată Moldova, pentru a deschide Programul Ștefanian, moment în care, în capela Cetății, au fost pomeniți 72 de domni moldoveni, aici unde nu s-a mai slujit de 350 de ani.

Anul acesta avem multe acțiuni pe care să le facem împreună în cadrul Programului Ștefanian. Lansăm Drumul lui Ștefan care trece și pe aici pe la Dumneavoastră, prin Vaslui și prin toată Moldova.  Acum, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate”, a declarat Flutur.

Evenimentele s-au desfățurat la Ansamblul monumental „Podu Înalt” din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos şi la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.

Programul manifestărilor a cuprins un Te Deum, ceremonial militar şi depunere de coroane, cu participarea preoţilor din Protopopiatul Vaslui, a militarilor din Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iaşi şi a oficialităţilor.

Președintele CJ Suceava a participat la comemorarea a 543 ani de la Podu Înalt

Președintele CJ Suceava a participat la comemorarea a 543 ani de la Podu Înalt

Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa.
În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.