Duminică, 20 august, a avut loc cea de-a 51-a ediție a „Horei de la Prislop”. La evenimentul de tradiție au luat parte președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, alături de soția sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, deputații PNL de Suceava Angelica Fădor și Ioan Balan, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, precum și mai mulți edili din județul Suceava.

Președintele Gheorghe Flutur a declara după hora de la Prislop,  că a fost foarte impresionat de eveniment și că la un moment dat a avut chiar lacrimi în ochi ca mulți alți participanți.

„La Prislop s-au întâlnit dacii liberi din Maramureș, Bucovina și ținutul Bistriței Năsăud. Invitat de onoare a fost președinte Senatului, Nicolae Ciucă. Cel mai spectaculos lucru a fost întâlnirea de culme de la cumpăna apelor, iar cine a fost atent a văzut lacrimi în ochii multora de acolo. Convoiul, condus de buciumașii de pe muntele Rarău, al Bucovinei, răsuna atât de emoționant încât mii de oameni cu telefoane mobile țineau să filmeze acest eveniment care nu se poate exprima în cuvinte: răsunau munții.
3 ținuturi: Maramureșul, cel al Bucovinei și cel al Năsăudului s-au întâlnit la hora de la Prislop. În cuvântul meu am spus ceva fundamental. Atâta timp cât este hora de la Prislop, cât sunt obiceiurile și tradițiile din Maramureș, Bucovina și Năsăud, România și românii nu trebuie să se teamă de globalizare. Nu știu câți au înțeles esență acestor vorbe, dar esență este că tradiția bate modernismul.
Un eveniment unic în ținutul dacilor liberi, fără regie, iar eu, ca președintele al CJ Suveava, fără să fiu părtinitor, am avut lacrimi în ochi când Bucovina avea o scenă care gemea de talente și de autentic, de la fluierașul lui Ilie Cazacu, până la buciumele de pe Rarău și greutatea arcanului feciorilor Bucovinei. Doamne, ce noroc are această țară cât timp va mai exista Bucovina, Maramureș și Năsăud”, a spus președintele Flutur, după eveniment.

Și fostul premier Nicolae Ciucă a stat de vorbă cu localnicii și a jucat în horă, alături de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. 

El a subliniat că Hora de la Prislop este locul unde tradițiile se îmbină cu modernitatea și unde rădăcinile noastre ca popor sunt cinstite și respectate într-un mod autentic, atât de cei tineri, cât și de seniori.
„M-am bucurat astăzi să fiu înconjurat de atât de mulți oameni harnici și gospodari, care pun preț pe muncă, dar și pe păstrarea tradițiilor. Puterea unei țări este dată nu doar de economie, de dezvoltarea ei tehnologică, dar și de cultura și obiceiurile sale.
Hora de la Prislop, ajunsă la a 51-a ediție, nu e doar un obicei al comunității, ci un simbol al unității și culturii poporului nostru, pentru că, atunci când suntem uniți în jurul unor valori comune, suntem mai puternici. Ca oameni, dar și ca țară. Prin astfel de evenimente păstrăm datinile noastre, dar și educăm generațiile tinere și promovăm din punct de vedere turistic o zonă atât de frumoasă și de primitoare, iar pentru acest lucru îi felicit pe organizatori.
I-am asigurat pe cei prezenți că Partidul Național Liberal va fi și mai departe un promotor al valorilor și intereselor României și un susținător al comunităților în care tradițiile străbat generațiile”, a spus Nicolae Ciucă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.