Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă 63/2021 care prevede că, în situaţii deosebite, care nu suferă întârziere, hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se vor aplica de îndată şi se vor publica în Monitorul Oficial, imediat ce acest lucru este posibil, informează Administraţia Prezidenţială.

Conform actului normativ promulgat de către şefl statului, întervenţiile legislative au ca scop clarificarea unor aspecte referitoare la publicarea hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi la reprezentarea acestui organism în faţa instanţelor de judecată, relevă raportul de specialitate.

Aşadar, „toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile Comitetului National pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acţiune în anulare la instanţa competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ”.

De asemenea, „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă şi apără drepturile şi interesele legitime ale Comitetului Naţional în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe de justiţie, în cauzele în care Comitetul Naţional este parte şi exercită căi de atac sau orice mijloace legale de apărare. În aceste cauze, renunţarea la judecată sau la calea de atac se aprobă prin notă, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de preşedintele Comitetului Naţional sau de persoana desemnată prin decizia acestuia. Cheltuielile de judecată derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului se achită din bugetul Ministerului Afacerilor Interne”.

Textul adoptat mai prevede că hotărârile CNSU cu caracter normativ sunt publicate de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Prin excepţie, în situaţii deosebite care nu suferă întârziere, când nu poate fi realizat fluxul de publicare în Monitorul Oficial, hotărârile cu caracter normativ se aplică, de îndată, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, imediat ce acest lucru este posibil. Situaţiile deosebite care nu suferă întârziere, precum şi aplicarea de îndată sunt consemnate în cuprinsul hotărârii Comitetului Naţional”, conform sursei citate.

Legea promulgată mai prevede că hotărârile CNSU pot fi atacate în condiţiile Legii contenciosului administrativ 554/2004, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.