Președintele Klaus Iohannis l-a primit ieri, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șeful statului menționând că este o zi importantă în contextul inaugurării scutului antirachetă de la Deveselu.

Secretarul general al NATO a efectuat o vizită oficială la București sursa media.obiectiv.info

 

„Este o zi foarte importantă pentru toți. Sunt bucuros că ne-am întâlnit și putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varșovia. Sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune”, a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii. Secretarul general al NATO a spus că este o mare onoare pentru el să revină în România.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva niciunui stat, punctând că acesta are rol strict defensiv. „O spun încă o dată cât se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apărării României și a aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euroatlantic”, a declarat șeful statului.

Șeful statului a subliniat că România rămâne un partener de încredere, implicat activ în adoptarea și implementarea deciziilor aliate, indicând că acțiunile țării noastre probează permanent acest lucru. De asemenea, acesta a salutat progresele în direcția întăririi rolului NATO în combaterea amenințărilor hibride și și-a exprimat speranța că Alianța va ajunge la o abordare cuprinzătoare în domeniu, complementară eforturilor întreprinse la nivelul Uniunii Europene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că România este un aliat de încredere, punctând că Alianța Nord-Atlantică s-a angajat solemn față de securitatea țării noastre, „acum și în viitor”.

„România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă și la securitatea noastră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuțiile importante ale României la NATO. (…) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn față de securitatea României, acum și în viitor”, a declarat Stoltenberg.

Acesta a precizat că România aduce o contribuție importanță la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu care îi ajută pe aliații europeni să se protejeze împotriva amenințărilor cu rachete din afara zonei euroatlantice.

„România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră”, a punctat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a adus și un omagiu celor doi militari români care au murit recent în Afganistan.

„Ați demonstrat un angajament permanent în misiunile noastre în Kosovo și Afganistan. Misiunea noastră de a antrena forțele afgane rămâne dificilă și presupune costuri mari. Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viața în Kandahar în timpul misiunii și îmi doresc ca militarul rănit să își revină rapid”, a spus Stoltenberg.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.