Preşedintele  Sindicatului Administrației Publice „Forța Legii”, Ringo Damureanu, consideră că în județul Suceava, prin proiectul denumit „Suceava – Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene”, s-a produs „JAFUL SECOLULUI care este PLĂTIT DIN SALARIILE BUGETARILOR”.
Acesta a dat ca exemplu situația în care se regăsesc cele 61 de localități unde unitățile administrativ teritoriale au fie conturile blocate, fie salariile angajaților nu au putut fi mărite deoarece Ministerul Finanțelor Publice a cerut plata ratelor contractate prin împrumut.
„La Câmpulung necazurile vin după ce municipiul a fost somat de Finanțele publice să plătească anual peste 1.000.000 €, la care se adaugă accesorii de încă 100.000 € anual. Toate după un tun teribil care a fost dat unui proiect de peste 80.000.000€, inițiat de Consiliul Județean Suceava, pe un masterplan de mediu, în care județul a înființat o societate care în scurt timp după încasarea banilor a dat faliment.
În urma acestui dezastru financiar, Ministerul Finanțelor a încetat, de anul trecut, să mai garanteze acest proiect și a somat peste 60 de primării de municipii, orașe și comune din județul Suceava, semnatare ale contractului de împrumut din care a fost finanțată firma falimentară, să plătească din bugetele locale aceste rate la împrumutul contractat, până în anul 2031”, a arătat Ringo Damureanu.
Potrivit primarilor, acest lucru duce la imposibilitatea accesării de fonduri europene, deoarece acestea trebuie să prezinte certificatul fiscal cu zero datorii la bugetul statului. Unii primari au prins în buget o parte din rate, însă speranța lor este Guvernul PSD Viorica Dăncilă.

Și în frig, și cu banii luați

Acest a mai precizat că după ce masterplanul de energie și mediu a eșuat, oamenii din municipiul Câmpulung Moldovenesc și comunele limitrofe au rămas tot în frig, fără gazele naturale promise, iar “jaful secolului” a rămas să fie plătit din salariile angajaților din primărie.

Acest proiect ar fi trebuit să asigure prin banii împrumutaţi de la Deutsche Bank London, transferat ulterior la Erste Bank, gazul metan în 61 de localităţi din judeţul Suceava şi construirea mai multor centrale termice care să asigure alimentarea cu apă caldă şi căldură în Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Gura Humorului şi Solca. Dintre toate investiţiile angajate odată cu demararea împrumutului din anul 2002, doar trei centrale termice au fost terminate şi doar una este funcţională. Dacă la Siret centrala termică nu-şi mai are rostul pentru că nu mai are clienţi, în condiţiile în care mai toţi cetăţenii din oraş şi-au montat centrale de apartament, la Gura Humorului încă nu este clarificată situaţia, iar la Câmpulung Moldovenesc a venit la sediul Primăriei o înştiinţare din partea ANAF din care rezultă că Unitatea Administrativ Teritorială Câmpulung Moldovenesc trebuie să achite 1.100.000 €  în contul datoriei neachitate la creditul angajat de Consiliul Judeţean în anul 2002 la Deutsche Bank pentru finanţarea proiectului pompos denumit atunci „Suceava – Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.