Pandemia alimentează cea mai mare creştere globală a preţurilor locuinţelor din ultimele două decenii. Dobânzile mici, economisirile acumulate în carantină şi nevoia de mai mult spaţiu alimentează în continuare cererea.

Preţurile locuinţelor sunt în creştere în aproape toate economiile importante ale planetei, ca urmare a pandemiei, în ceea ce este deja cea mai amplă reaşezare imobiliară din ultimii 20 de ani, iar în grupul urmărit de OECD al celor mai bogate ţări ale lumii creşterea a atins 9,4% în primul trimestru din 2021, faţă de acelaşi trimestru din 2020, cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, scrie Biziday, citând Financial Times.

O analiză FT, în baza datelor OECD arată că în doar trei din 40 de ţări ale lumii urmărite preţurile locuinţelor au scăzut în primele trei luni ale acestui an. Dobânzile mici şi economisirile acumulate în perioadele de carantină, precum şi dorinţa de a avea mai mult spaţiu pe măsură ce oamenii au lucreat tot mai mult de acasă au alimentat cererea şi de aici şi creşterea de preţuri.

Analiza Financial Times arată că, pe termen scurt, creşterea preţurilor locuinţelor poate fi bună pentru o economie, deoarece oamenii care deţin proprietăţi se simt mai bogaţi şi au tendinţa de a cheltui mai mult. Cu toate acestea, dacă preţurile continuă să urce o perioadă mai lungă de timp, atunci apare riscul unei bule speculative care, în final poate crea mari probleme, mai ales că ea este însoţită şi de o explansiune a activităţii de creditare, scrie adevarul.ro.

Cele mai importante creşteri de preţuri s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada şi Turcia. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în ultimul an, în cele mai importante oraşe din România, preţurile locuinţelor au crescut în medie cu 11%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.