În conformitate cu prevederile art. 25 din Legea 295/2004 republicată (modificată şi completată de Legea 117/2011), permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei vize.

În acest context, titularii de permis de armă letală (arme de vânătoare) sau arme neletale (arme cu aer comprimat, pistoale cu bilă de cauciuc, pistoale cu muniţie iritant lacrimogenă) au obligaţia de a verifica data eliberării permisului de armă, data eliberării sau data ultimei vize şi în cazul în care a trecut termenul de 5 ani, se vor prezenta la IPJ Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe periculoase, în vederea prelungirii permisului de armă.

Solicitanţii trebuie să aibă asupra lor permisul de armă şi armele înscrise în acestea, actul de identitate în original şi în copie, permisul de vânătoare, cererea tip care va fi completată şi semnată inclusiv pe verso de către titularul permisului de armă, pentru a confirma că a fost instruit cu privire la unele reguli generale care trebuie respectate de către posesorul permisului de armă, o fotografie color 4×5 cm., atestatul de colecţionar, în cazul persoanelor fizice care deţin arme în colecţie, certificatul medical tip, din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii, avizul psihologic din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat în condiţiile legii şi certificatul de cazier judiciar.

Nerespectarea obligaţiei de a nu depune arma (armele) la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform art.342 pct. 6 din Noul Cod Penal și anularea dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții, conform Legii 295/2004 republicată.

În cursul anului 2014, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au întocmit 158 dosare penale titularilor de permise de armă care nu s-au prezentat din diferite motive la prelungirea valabilității permisului de armă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.