Multă lume se grăbește să-i cânte lui Victor Ponta de îngropăciune. Cele mai sonore voci pe această linie melodică sunt ale foștilor colegi și a oamenilor de presă care slujesc PSD-ul. Dacă e să te iei după dânșii, Victor Ponta nu mai contează cu nimic în politica românească. E Bau-Baul cel rău care poftește la electoratul PSD-ist. Dacă nu este Bau-Bau, este musai etichetat ca trădător, deși el nu a trădat nicicând partidul, ci pur și simplu a fost dat afară pentru că în PSD nu se acceptă alte puncte de vedere decât cele teleormănene. Atât. Ambele etichete sunt puse forțat și repetate la infinit de oamenii de curte ai lui Liviu Dragnea cu scopul de a convinge electoratul de stânga că acesta este adevărul. Nu cred că vor reuși. Oricât vor încerca să-i minimalizeze importanța, să-l terfelească, Victor Ponta a rămas în mentalul colectiv ca un premier bun. Degeaba Liviu Dragnea consideră că rezultatele incredibile pe care le-a obținut în decembrie 2016 i se datorează în mod exclusiv capacității sale de organizare. Ele sunt rezultatul direct al guvernării Victor Ponta. Nu PSD-ul a obținut un scor electoral incredibil ci Victor Ponta a obținut rezultatul respectiv.

Pe fondul deficitului bugetar, pe care îl vom resimți din plin lunile următoare, PSD-ul va scădea și mai mult în sondaje. Oricât ar încerca premierul Tudose, care este mult mai bun decât ne așteptam, nu va putea opri la timp declinul economic al țării. Ca să facă asta, trebuie să renunțe la camarila domnului Liviu Dragnea și să pună în funcție oameni care să-l asculte cu adevărat pe el, pe Primul Ministru, nu pe Președintele Camerei Deputaților. Nu va face asta! Va încerca să oprească căderea economică prin mijloacele și oamenii pe care îi are la momentul de față. Nu-s nici oamenii, nici mijloacele potrivite pentru a face acest lucru. Dragnea l-a înconjurat cu incompetenți și, din cauza lor, România o va lua la vale.

Când se va întâmpla asta, imaginea lui Victor Ponta va fi disociată de PSD. Rămâne doar cu imaginea unui premier competent, care are un partid nou, cu oameni bine aleși. Ba mai mult, va fi un om politic fără dosar penal, pentru că cel deschis în 2015 a fost clasat din lipsă de probe. De asemenea, prin activitatea sa publică, Victor Ponta reușește să-și consolideze imaginea unui om competent, bine informat, ieșind în spațiul public cu analize foarte bine argumentate pe marginea subiectelor politice, economice și diplomatice ale țării. A avut înțelepciunea să se alieze cu Daniel Constantin, un om politic care a fost apreciat pentru activitatea depusă ca Ministru al Agriculturii de majoritatea fermierilor. Împreună promovează un discurs echilibrat, argumentat, pe înțelesul oamenilor. Pe lângă asta, atât Daniel Constantin cât și Victor Ponta au dat dovadă de profesionalism în guvernarea țării, profesionalism care poate fi dovedit de fiecare dintre ei prin cifre și rezultate obținute în perioada cât au lucrat împreună în același guvern.

Alegătorii români s-au cam săturat de gargaragii. Nu prea mai ține cu manipularea electorală pe bază de corupție sau comunism. Cea mai bună campanie electorală este cea a faptelor, ori la acest capitol, atât Victor Ponta cât și Daniel Constantin stau bine. Pro România, partidul în care cei doi activează, va atrage din ce în ce mai mulți oameni asemeni lor. Iar când vor veni alegerile (pe care personal le cred anticipate) vor avea un scor electoral decent. Nu vor trece de 15% dar vor obține în mod cert peste 10% și având în vedere experiența politică a liderilor săi, aceste procente chiar vor conta pe scena politică a României de mâine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.