Ieri, strategul PSD, Vasile Dîncu a fost surprins de reporteri la o întâlnire confidențială cu George Simion, liderul AUR. Pus în fața faptului împlinit, Dîncu a confirmat întâlnirea, dar a spus că nu intenționează să pună bazele unei alianțe PSD-AUR: „Nu am vorbit despre niciun fel de alianţă politică. Nici măcar nu ne-ar ajuta dacă facem acest lucru, nici procentele nu ne ajung ca să facem o majoritate şi nici nu cred că suntem compatibili în acest moment. AUR este un partid contra sistem, noi facem parte încă din mainstream-ul politic şi atunci cu siguranţă nu avem prea multe ce să colaborăm”, susţine Dîncu.
Prezența AUR în Parlamentul României încurcă serios calculele celor de la PSD. În primul rând, așa cum spunea și Vasile Dîncu, AUR este un partid, sau mai bine zis o formațiune politică anti-sistem, iar PSD face parte din mainstream-ul politic. AUR ar vrea schimbarea radicală a jocului politic, în timp ce PSD vrea să joace momentan același joc ca restul forțelor politice. Așadar există din start o incompatibilitate serioasă între cele două partide. Sigur că în PSD o bună bucată de vreme la nivel înalt a funcționat o aripă care venea din PRM, un alt partid anti-sistem – personaje precum Codrin Ștefănescu sau Lia Olguța Vasilescu. Însă aceste personaje nu au reușit să dea își impună în totalitate agenda în partid, fiind de multe ori îngrădite. Lucrul acesta a devenit mai vizibil după arestarea lui Liviu Dragnea și preluarea șefiei PSD de către Marcel Ciolacu, cel care i-a izolat și mai mult pe vechii PRM-iști.
De altfel, incompatibilitatea pe care o vede Vasile Dîncu în relația PSD-AUR nu reprezintă un caz izolat. Și alți membri PSD au avertizat deja cu privire la această incompatibilitate și la pericolul reprezentat de AUR. De pildă Victor Negrescu semna astăzi un articol în care spunea că “mă voi opune cât pot de mult oricărei colaborări cu AUR”.
Dincolo de această incompatibilitate între un partid anti-sistem și unul mainstream, mai există o problemă majoră pentru forjarea unei relații PSD-AUR. Cele două partide împart în bună măsură un segment identic de electorat. Acel electorat ultra-conservator, naționalist care până mai ieri se simțea reprezentat de PSD, a fost acaparat de AUR. Pandemia i-a ajutat pe cei de la AUR în acest sens, criza fiind o oportunitate rară pentru George Simion &Co. La temele naționaliste și ultra-conservatoare, AUR a plusat cu teme din repertoriul teoriilor conspiraționiste. AUR a reușit să valideze prejudecățile unui segment al electoratului care nu se simțea complet reprezentat, dar care vota din inerție cu PSD. Confruntarea pentru același segment de electorat va complica relația dintre PSD și AUR. În plus, planurile PSD au fost date peste cap în bună măsură de intrarea AUR în Parlament. Social-democrații își imaginau că vor fi singuri în Opoziție. Prezența AUR alături de ei, complică lucrurile cu atât mai mult cu cât, ca formațiune politică anti-sistem nu se va feri să atace PSD atunci când va fi oportun.
În ciuda faptului că unii analiști au amintit de momentul “patrulaterului roșu” și de vechile coabitări ale FSN/PDSR/PSD cu partide de extremă dreapta precum PRM și PUNR trebuie subliniat că PSD-ul de astăzi nu este echivalent cu FSN-ul lui Iliescu, iar lucrul acesta se poate vedea limpede. În ciuda faptului că unii încă pun semnul egal între aceste două formațiuni, PSD și-a schimbat mult din tehnicile folosite de Iliescu&Co în anii ’90. PSD mai are de făcut însă reforme serioase în direcția democratizării partidului, iar prezența AUR în Parlament s-ar putea să accelereze ritmul reformelor.
Lasa un raspuns