Duminica Sfinților Români, sărbătorită în a doua Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, anul acesta pe 26 iunie 2022, a fost prilej de bucurie și împreună rugăciune la Cajvana, localitate în care s-a desfășurat manifestarea pastorală și culturală „Sunt român și sunt creștin”. Evenimentul, organizat de către Primăria Cajvana și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, s-a desfășurat în centrul orașului Cajvana, începând cu ora 8:30 când a avut loc primirea ierarhului.

Edilul de la Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a spus că își dorește ca acest eveniment să devină tradiție în orașul pe care îl reprezintă. De asemenea, primarul a mulțumit episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, pentru faptul că a oficiat înălțătoarea slujbă, dar și celorlalți preoți care au slujit la Cajvana. 

„Ne dorim ca manifestarea pastorală și culturală «Sunt român și sunt creștin» să devină o tradiție. Suntem recunoscători Lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a dat așa o zi frumoasă, dar și pentru prezența atâtor preoți în orașul nostru”, a spus primarul Gheorghe Tomăscu.

Manifestările au continuat cu Liturghia arhierească ce a fost oficiată de către PS Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături cu un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de către Corul de copii de la Aşezământul de copii „Sfântul Leontie” Rădăuţi.

Cei prezenți în centrul orașului Cajvana au asistat, după slujbă, la programele artistice prezentate de către  Corul de copii al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pătrăuţi şi Formaţia artistică de elevi ai Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, iar de la ora 14:30, la conferința dedicată Cinstirii Sfinţilor Români susținută de părintele lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, fost cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Iaşi, dar şi al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, actualmente slujitor al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamţ. Totodată, Corul de copii al Parohiei Comăneşti a prezentat un program de cântări religioase.

Trebuie precizat că PS Damaschin a acordat, în numele IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, o serie de distincții mai multor credincioși, dar și unor fețe bisericești care s-au implicat în viața comunității. Este vorba despre Ordinul „Crucea Bucovinei” pentru clerici, oferit unui preot din Cajvana, precum și Ordinul „Crucea Bucovinei” oferit economistului Gavril Mîrza. De asemenea, Ordinul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost conferit preotului protoiereu Vasile Irimia. Același Ordin a fost conferit și părinților Vasile Davidoaia, Marius Gheorghiță Davidoaia, Radu Sorinel Rezuș și Mihai Bogdan Hopulele.

Ordinul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava pentru mireni a fost acordat primarului orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, dar și directorului Colegiului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, Nicolae Robu, viceprimarului orașului Cajvana, Ion Mîrza, viceprimarului Gheorghe Iacoban, profesorului Traian Pușcă, prof. univ. dr. Toader Jucan, dar și inginerului Toader Pîțu.

La acest eveniment de o înaltă însemnătate religioasă au participat și deputații PSD de Suceava Mirela Adomnicăi și George Șoldan, subprefectul Cristian Șologon și primarii comunelor Todirești, Comănești și Iaslovăț, respectiv  Mugurel Bocancea, Grigoraș Păstrăv și Ion Cotoară.

Originar din orașul Cajvana, deputatul Șoldan a spus că acest eveniment a avut o mare însemnătate pentru el întrucât a adunat laolaltă oamenii.

„M-am bucurat să fiu astăzi acasă, în Cajvana, unde am participat, la invitația primarului orașului, domnul Gheorghe Tomăscu și a Consiliului Local, la manifestarea pastorală și culturală «Sunt român și sunt creștin», organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Felicitări preoților și diaconilor din cele două parohii, Parohia «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril» Cajvana I și Parohia «Naşterea Maicii Domnului» Cajvana II, pentru bucuria de a întregi comunitatea creștină din orașul nostru.
Felicitări autorităților locale, profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic «Ștefan cel Mare» Cajvana, pentru implicare și pentru momentele pe care le-au creat în cadrul acestui eveniment. Nu puteau alege o zi mai bună decât ziua asta, zi sfântă de duminică și ziua Drapelului Național, în care să sărbătorim împreună bucuria de a fi români, creștini.
Credința în Dumnezeu ne va da întotdeauna putere să trecem peste greutăți și să ne bucurăm unii de alții”, a spus deputatul Șodan.
Evenimentul a fost organizat de Sectorul Misiune Pastorală și actualitate creștină din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în parteneriat cu Protopopiatul Suceava I, Parohiile Cajvana I și II, Primăria Orașului și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.