Municipiul Câmpulung Moldovenesc găzduiește, în perioada 31 octombrie – 7 noiembrie, prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, a cărei festivitate de deschidere a avut loc marți, 1 noiembrie a.c..
Astfel, la evenimentul desfășurat în municipiul de la poalele Rarăului au luat parte autorități locale și județene, dar și reprezentanți ai Ministerului Educației, între care primarul Mihăiță Negură, prefectul Alexandru Moldovan, șeful IȘJ Suceava, Grigore Bocanci, cei doi inspectori generali adjuncți, respectiv Petru Crăciun și Gabriel Matei, prorectorul USV Mihai Dimian, precum și alți inspector și profesori din județ, dar și secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației Florin Lixandru.
„Suntem onorați că România găzduiește aici, în Câmpulung Moldovenesc, tineri profesioniști cu un înalt nivel de pregătire care participă, în 2022, la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori. În acest context, consider că organizarea și participarea la o astfel de competiție de înalt nivel este o modalitate excelentă de a dobândi cunoștințe, de a învăța unii de la alții și, de ce nu, de a găsi răspunsuri la provocările care apar constant în jurul nostru!”, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației.
De cealaltă parte, prorectorul USV Mihai Dimian a spus că această primă ediție a OIASSJ 2022 are o importanță deosebită atât pentru municipiul gazdă, cât și pentru întreg județul Suceava.
„Sunt onorat sa fiu președintele primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Știința Spațiului pentru juniori care se desfășoară în aceasta săptămână la Câmpulung Moldovenesc și Suceava”, a spus Mihai Dimian.
De altfel, Elisabeta Ana Naghi, inspector școlar general pentru disciplinele matematică și astronomie în cadrul Ministerului Educației, a spus că prima ediţie a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, 2022 este un start care pune studiul spațiului pe un loc binemeritat al cunoașterii la care elevii trebuie să aibă acces, aceștia putând să ajungă să contribuie la dezvoltarea științelor spațiale.
„Privesc cu încredere spre viitor, văzându-vă pe voi, cei de față. În voi stă puterea de a ne apropia de stele, fără a ne îndepărta de divinitate. Mulțumesc organizatorilor, în special domnului prof. dr. Petru Crăciun, pentru inițiativă și pentru faptul că au făcut posibil ca această primă ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, 2022 să aibă loc în România, în minunatul oraș Câmpulung Moldovenesc”, a spus prof. Elisabeta Ana Naghi.
Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori reunește echipe din opt țări, respectiv Thailanda, Columbia, Cehia, Grecia, Nepal, România, Republica Moldova și Ucraina. Fiecare echipă este formată din 3 sau 5 elevi și profesori coordonatori, iar potrivit regulamentulu, concurenții au vârsta maximă de 15 ani.
La această olimpiadă România participă cu 2 echipe de elevi.
Aceștia vor susține două probe: cea teoretică, care durează patru ore, și cea observațională, care este structurată în alte trei probe, respectiv proba de Planetariu (la Suceava), proba hărții mute și proba de noapte, cu instrumente observaționale.
Reamintim că prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori este organizată de Ministerul Educației prin IȘJ Suceava, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” și Societatea Științifică „Cygnus”.
Lasa un raspuns