Danemarca a lansat marți o schemă privind „pașaportul” COVID-19, care va permite circulația și accesul la servicii din industria ospitalității celor care nu desfășoară activități esențiale.

„Coronapas” este disponibil printr-o aplicație sigură sau în format de hârtie pentru persoanele care au fost fie complet vaccinate, testate pozitiv pentru COVID-19 cu două până la 12 săptămâni anterior sau negative în ultimele 72 de ore.

În prezent, permite oamenilor să acceseze anumite servicii comune- inclusiv accesul la coafor, saloane de înfrumusețare și școli de șoferi – cu scopul de a redeschide treptat economia până la sfârșitul lunii mai, scrie Euronews.

Acesta va fi extins pentru a include accesul la terase, care urmează să se redeschidă pe 21 aprilie, și restaurante, muzee, teatre și cinematografe începând cu 6 mai. Țara este programată să fie redeschisă în totalitate pe 21 mai, când guvernul estimează că va vaccina persoane cu vârsta peste 50 de ani.

Întreprinderile care permit accesul clienților fără „coronapas” valabile vor fi amendate cu 400 EUR până la 6.000 euro pentru abateri repetate, în timp ce clienții vor primi o amendă de 330 euro, a avertizat Ministerul Justiției, scrie b1.ro.

Unii comercianți cu amănuntul sunt nemulțumiți de măsura coercitivă.

Este o responsabilitate nerezonabilă să impui (acest control) unui mic comerciant. Ar fi fost mult mai bine dacă, de exemplu, poliția ar fi efectuat vizite de inspecție, precum inspectorii de trenuri„, a spus Jakob Brandt, șeful federației SMVdanmark și întreprinderile mijlocii, într-un interviu cu cotidianul Politiken.

„Bărbații în negru” – care protestează în mod regulat împotriva restricțiilor impuse pentru a reduce răspândirea virusului mortal – au cerut sâmbătă un protest împotriva „coronapas” și a programului de testare în masă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.