În crucea verii, la confluenţa dintre rectificările bugetare și perioada concediilor de odihnă, orașele Bucovinei își organizează, după buget și pricepere, Zilele.

Dincolo de fastul care lovește ochiul, de cântăreții sau formațiile învitate și de mirosul de grătar care acoperă pentru două sau trei zile până și mirosul parfumurilor cu pretenții, Zilele sunt un examen de capacitate pe care primăriile îl dau an de an, dar îl iau arareori. Dacă micii, cârnații și berea nu lipsesc nicăieri, dacă găsești mai peste tot tarabe cu jucărele made în China și la tot pasul te împiedici de renumiții (?) kurtos kolacs specifici oricărui loc unde se adună oameni, alta e situația evenimentelor artistice. Aici se arată adevărata măsură a talentului organizatoric al primăriilor și primarilor, deoarece ceea ce rămâne după asemenea manifestări, în afară de munți de gunoaie, este amintirea unor spectacole deosebite, oferite localnicilor.

Nu e niciun secret că orice oraș bucovinean are pretenții de punct turistic și nici că unele dintre ele chiar reușesc să adune pe durata celor trei zile mii de turiști care copleșesc posibilitățile de cazare locale, generând venituri. Problemele apar atunci când se încurcă, voit sau nu, aceste manifestări cu unele de propagandă mai mult sau mai puțin locală. Dacă unele orașe au grijă să organizeze asemenea manifestări în locuri cât de cât potrivite, care să nu perturbe viața acelora care n-au treabă cu respectiva sărbătoare, altele închid pur și simplu circulația pe o porțiune de drum și organizează evenimentele printre blocurile în care mai locuiesc și bătrâni, bolnavi sau copii care ar prefera să se odihnească.

Departe de mine ideea că ar trebui să nu se mai organizeze asemenea evenimente populare, dar mă gândesc că primarii ar trebui să-și amintească că nu partidele îi aleg, ci oamenii din oraș, ca să vorbim serios, exact acei bătrâni pe care îi ignoră când îi obligă să plece de-acasă dacă au ghinionul de a locui taman în blocurile care mărginesc bulevardul. Transformarea orașului în bâlci nu cred că este cea mai bună soluție pentru a-l sărbători.

Am avut prilejul să compar câteva asemenea evenimente și cred că mulți primari din județ ar avea câte ceva de învățat de la Primăria orașului Gura Humorului, care împletind ingenios foarte multe activități, a reușit în acest an o adevărată demonstrație a ceea ce se poate face când există voință.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.