Camera de Conturi Suceava identificat importante abateri de la legalitate şi regularitate în ceea ce priveşte atribuirea şi derularea contractelor de achiziţii publice şi efectuarea cheltuielilor de capital la nivelul ordonatorilor principali şi ordonatorilor terţiari de credite din administraţia publică a judeţului Suceava.

Conform Raportului privind finanţele publice locale pe anul 2016, în urma acţiunilor de audit abaterile în cauză au fost estimate la 17,15 de milioane de lei, valoarea calculată a prejudiciului fiind de 2,22 de milioane de lei.  Astfel, la primăriile Suceava, Gura Humorului, Salcea, Solca, Dolheşti, Hînţeşti, Horodniceni, Rădăşeni, Şerbăuţi, Vereşeti şi Volovăţ, Camera de Conturi a constatat că au fost achiziţionate direct lucrări, pentru care valoarea estimată, fără TVA, a fost mai mică decât pragurile valorice prevăzute de lege.

La Fălticeni, Primăria nu a calculat penalităţi de întârziere de 159.000 de lei, aferente nerespectării termenului de execuţie, ca urmare a intrării în faliment a societăţii constructoare. De departe, însă, cel mai mare prejudiciu, unul de 2,04 milioane de lei, este cel privind  efectuarea de plăţi nelegale reprezentând lucrări neexecutate la primării şi instituţiile subordonate. Este vorba  despre 24 de obiective de investiţii din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Frasin, Dolheşti, Frumosu, Hînţeşti, Hîrtop, Horodnicu de Jos, Ipoteşti, Rădăşeni, Şcheia, Stroieşti, Şerbăuţi,  Vadu Moldovei și altele.

În cazul comunei Frumosu plățile nelegale s-au făcut la obiectivele:„Piața agroalimentară și reabilitare acces la piața agroalimentară, strat de uzură
drum acces la primărie în comuna Frumosu, județul Suceava” și „Drum comunal DC 33 DEIA”.
La celelalte primării s-au făcut plăţi nelegale la amenajări de terenuri de sport, modernizări de drumuri comunale, amenajări de sisteme alimentări cu apă şi de canalizare, modernizarea sediului primăriei, amenajări la şcoli,  reabilitarea dispensarului, reabilitarea unui monument istoric etc.

Inspectorii Camerei de Conturi Suceava au mai constat efectuarea de plăţi nelegale în valoare de 84.000 de lei, prin aprobarea şi acceptarea achiziţionării unor echipamente supraevaluate de către Consiliul Judeţean Suceava pentru Staţia de epurare a levigatului a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.