Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, care se desfășoară în Suceava în fiecare an, în luna august, va primi din partea Primăriei și Consiliului Local suma de 250.000 de lei, dacă aleșii locali vor aproba proiectul inițiat de primarul Ion Lungu.

Potrivit referatului de aprobare privind Asocierea municipiului Suceava cu Muzeul Bucovinei în vederea finanțării și realizării în comun a ediției din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, primarul Sucevei, Ion Lungu, arată că proiectul se va desfășura la Cetatea de Scaun a Sucevei unde aproximativ cinci sute de artiști profesioniști și amatori, din țară și din străinătate, vor susține spectacole medievale.

„Necesitatea realizării acestui proiect se datorează în primul rând, dorinței de revitalizare a ofertei culturale, în concordanță cu strategia de dezvoltare regională, care pune accentul pe importanța actului cultural și pe valorificarea patrimoniului și a moștenirii culturale din această zonă. În cele patru zile de evenimente, Cetatea de Scaun a Sucevei va intra în atenția publicului ca simbol al lumii medievale, ca un monument viu, animat, care răspunde așteptărilor publicului vizitator”, a precizat edilul șef.

Importanța finanțării acestui eveniment se datorează faptului că acesta se adresează cetățenilor suceveni, dar și turiștilor români și străini care vizitează zona Sucevei în perioada de desfășurare a festivalului. În cadrul proiectului, în perioada 15-18 august, se vor susține circa 50 de spectacole medievale pe zi pe parcursul a 4 zile, realizate de 35 de trupe de artiști profesioniști și amatori din țară și străinătate. Conducerea Muzeului Bucovinei a precizat că în cadrul ediției din acest an au fost invitate trupe de actori  profesioniști și amatori din Cehia, Polonia, Italia, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina.

„Scopul proiectului îl reprezintă punerea în valoare a monumentelor medievale din municipiul Suceava și valorificarea turistică a patrimoniului. Obiectivul principal al acestui proiect îl constituie popularizarea și impunerea festivalului ca punct de reper pe agenda culturală locală, regională, națională și internațională, precum și cultivarea gustului publicului vizitator pentru actul cultural de calitate realizat în spirit medieval”, menționează Ion Lungu.

Muzeul Bucovinei a derulat în ultimii opt ani (2011-2018), în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local, acest festival care anul acesta a ajuns la a XIII-a ediție, iar din 2017 este un festival cu participare internațională.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.