Dorin Rusu, primarul comunei Crucea și Ioan Oros, primarul comunei Ostra, atrag atenția parlamentarilor suceveni și tuturor instituțiilor abilitate, să facă ceva pentru activitatea de la Mina de Uraniu, deoarece depind de veniturile pe care le primesc de la această mină, iar o posibilă închidere ar stopa practic, orice investiție și orice evoluție, aceștia nemaiavând bani nici pentru continuarea activității în primărie.

Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, este cel care, ani la rând a trăit între mineri. Știe bine ce înseamnă viața în subteran, însă de când este primar știe și mai bine că primăria pe care, cu demnitate și profesionalism o conduce, este dependentă de activitatea de la această mină.

dorin-rusu-primarul-comunei-crucea„Legat de mina de uraniu, este o problemă foarte acută pentru comunitatea de la Crucea și pentru comunitatea de la Ostra. Dacă ne raportam la 2016, la bugetul pe care l-am avut pe 2016, de 13 miliarde din construcția bugetară a comunei Crucea, 9 miliarde veneau de la Compania Națională de Uraniu: din impozitele pe salariu, din taxele și impozitele pe clădiri, pe mijloacele auto. Din păcate, anul trecut au avut o perioadă foarte critică și dumnealor, iar noi, la rândul nostru, am avut de suferit. Am avut investiții, proiecte la care nu am putut să facem plățile la timp. Iar, pe zi ce trece se agravează situația respectivă, pentru că, dacă anul trecut erau angajați la sucursala Suceava în jur 700 de oameni, în momentul de față au mai rămas 349 de persoane, iar compania per total, mai are pe organigramă 770 de oameni”, a declarat Dorin Rusu.

Primarul a explicat și ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista aceste venituri de la CNU.

„Fără veniturile de la CNU suntem muritori de foame. Vom avea doar bani ca să funcționăm, nu și pentru investițiile și proiectele pe care le preconizăm la nivel de comunitate”, a mai adăugat Dorin Rusu.

Ioan Oros, primarul comunei Ostra, nu vine din domeniul miner, acesta activând ani la rând ca ofițer fluvial. A reușit însă să dovedească că poate schimba o comună, fără a avea un buget consistent. O posibilă închidere a minei i-ar închide, practic și primăria. 67, 5 % din veniturile Primăriei, vin de la mină.

Ioan Oros, candidat PSD la Primăria Ostra„Este cea mai importantă întreprindere din zonă. Este importantă pentru oamenii din zonă, este importantă pentru administrația locală. Este singura exploatare care încă mai funcționează în această zonă. Oamenii încă nu au certitudinea că problema de la întreprinderea minieră s-a rezolvat. Din câte am înțeles, ei funcționează în baza acelui împrumut și urmează să primească ultima tranșă, așteaptă bugetul, care nu mai vine, și așteaptă un contract pentru a-și vinde produsul finit. Să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaș normal și vom ajunge la normalitate”, a declarat Ioan Oros.

Primarii fac apel și la parlamentarii suceveni, să își arate disponibilitatea de a veni și în sprijinul acestor oameni, care, zi de zi, se luptă cu subteranul, pentru a-i extrage bogățiile.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.