De fiecare dată când apare câte un zvon că mina de uraniu de la Crucea ar putea fi închisă, sutele de oameni din zonă, care își câștigă existența de aici, își pun din nou o piatră pe inimă. Nu-i ușoară viața de miner, însă să nu ai cu ce îți întreține familia este și mai greu.

Cei mai mulți dintre oamenii care își desfășoară activitatea aici sunt din Ostra și Stulpicani, iar primarii de aici, cei care discută zilnic cu minerii sunt îngrijorați.

Primarul comunei Ostra, Ioan Oros, ne-a declarat că 68% din veniturile bugetului propriu al primăriei, provin din acest segment.

„E un semnal de alarmă. Cea mai mare problemă cu care ne confruntam este discuția care se poartă în legătură cu închiderea Exploatării de Uraniu  Crucea, singura activitate economică din zonă, cea care ar periclita în mod grav veniturile bugetului local și în același timp, veniturile oamenilor care își desfășoară activitatea acolo. Menționez că 68% din veniturile bugetului propriu sunt asigurate de către impozitele și taxele care le plătește această unitate minieră. Poate asta ar trebui să audă toți politicienii și toți cei care sunt în măsură să facă ceva pentru această mină”, a declarat pentru SuceavaLive, Ioan Oros.

La fel de îngrijorat este și primarul comunei Stulpicani, Vasile Ostanschi.

„Este grav pentru că dispar locuri de muncă. Impactul este mare. Dintr-o dată, raportul dintre populația activă și populația care nu este activă este foarte mare. Astfel, tot ce se întâmplă este în defavoarea muncii și în favoarea așteptării. Este un lucru care ne pune pe gânduri atât pe noi, dar mai ales pe oamenii care muncesc acolo”, a declarat primarul comunei Stulpicani.

La fel de deranjați de situație sunt, în mod sigur, și locuitorii comunei Crucea sau a orașului Broșteni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.