Vineri, 24 noiembrie, a avut loc la Suceava ședința Comitetului executiv județean al PSD la care, alături de președintele organizației județene, senatorul Ioan Stan, au participat primarii și președinții organizațiilor locale PSD, membrii Biroului Permanent Județean, consilierii județeni PSD, iar ca invitați: Paul Stănescu – vice prim-ministru și ministrul Dezvoltării regionale,  Marius Nica – ministrul Fondurilor europene și  Adrian Gâdea – secretar de stat, coordonatorul implementării PNDL.

În prima parte a întâlnirii dl. senator Ioan Stan a prezentat analizele efectuate în cadrul Comitetului executiv național ce s-a desfășurat săptamâna trecută la Băile Herculane, jud. Caraș Severin.

Aceste analize au fost finalizate prin adoptare unei rezoluții (expusă celor de față de senatorul Virginel Iordache) în care, pe de o parte, s-a evidențiat gradul de implementare a programului de guvernare în primele 10 luni, subliniindu-se cele 100 de măsuri importante realizate până acum, precum:

– creștere economică de 7% (față de valoarea de 5,5% asumată). România se află pe primul loc după estimarea FMI și pe locul 3 după OECD;

– creșterea cu 10,6% a veniturilor bugetare (un plus de 20 miliarde lei);

– scăderea datoriei guvernamentale la 37,4% din PIB (față de 39% asumat);

– adoptarea salarizării unitare;

– creșterea salariilor în sectorul bugetar cu 21,2% (cu 35% în sănatate, 15% în educație, 50% în cultură, 20% în administrația publică);

– creșterea salariului minim, de la 1250 la 1450 lei;

– creșterea punctului de pensie de la 871 la 1000 lei;

– eliminarea CASS pentru pensionari;

– eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2000 lei;

– creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei;

– creșterea valorii burselor pentru studenți de 83 la 201 lei/luna;

– acordarea gratuității la transport pe calea ferată pentru studenți;

– demararea procesului pentru construirea a 5 spitale regionale și a unui spital republican;

– creșterea cu 16% a veniturilor însoțitorilor persoanelor cu handicap și cu 17,7% a îndemnizației lunare minimie pentru creșterea copilului.

– plata la timp a subvențiilor (3,7 miliarde euro) pentru 885 000 fermieri

– creșterea cu 40% față de 2016 a suprafeței irigate (478 000 ha)

– derularea programului ”Tomate românești” prin care s-au acordat 3000 Euro pentru mai mult de 9000 fermieri;

– eliminarea a 102 taxe;

– lansarea programului ”START-UP NATION” prin care 8700 firme noi au semnat acorduri de finanțare;

– acreditarea tuturor autorităților de management necesare atragerii fondurilor europene;

Pe de altă parte participanții la Comitetul executiv național, în urma analizei situației tensionate din spațiul public, au constatat existența unor vulnerabilități ale statului de drept generate de existența unor încercări ilegitime a unor persoane și instituții de a prelua controlul asupra puterii politice alese democratic, încercări de stopare a programului de guvernare și de discreditare a liderilor politici PSD-ALDE. Toate acestea pe fondul unei lipse totale de reacție a președintelui României.

Toți cei prezenți la Suceava și-au asumat și au adoptat această rezoluție, iar prin vocea unor primari ca Vasile Berariu de la Boroaia, Gheorghe Fron din Cornul Luncii sau Ioan Pavăl de la Dumbrăveni și-au exprimat indignarea fața de mitingurile nefundamentate susținute de partide politice (PNL-PDL) care au dus țara într-o gravă criză economică în 2010, sau de ONG-uri care nu urmăresc interesele românilor și ale României solicitând instituțiilor de resort să ia atitudine și să aplice legea în cazul acestor adunări neautorizate.

S-a cerut mai multă fermitate din partea parlamentarilor majorității existente în mod legitim în adoptarea legilor care să limiteze abuzurile de orice natură ale unor instituții sau persoane.

Cei care au luat cuvântul au transmis dorința celor pe care îi reprezintă de a-și exprima prin mitinguri susținerea pentru programul de guvernare și față de majoritatea votată, dar spre deosebire de acțiunile ce se petrec în prezent în stradă aceste mitinguri vor fi în cadrul decenței și legalității.

În a doua parte a întâlnirii primarii au formulat o serie de întrebări asupra unor probleme administrative, îndeosebi legate de proiectele finanțate prin PNDL.

Ministru Paul Stanescu i-a asigurat pe cei prezenți că vor fi decontate toate facturile depuse pentru PNDL 1 și că PNDL 2 va respecta cu strictețe toate etapele stabilite, iar economiile rezultate în urma desfășurării primei etape, vor fi utilizate tot la nivelul județului pentru finațarea unor proiecte eligibile, dar care nu au fost aprobate în această etapă (decizie favorizantă pentru județul Suceava care a ocupat primul loc la alocările PNDL 2 cu nu mai puțin de 909 milioane lei).

Adrian Gâdea – secretar de stat a prezentat situația reală, aratând că din 253 proiecte aprobate pentru județul Suceava, pentru 224 au fost deja depuse documentațiile, (data limită fiind 30 noiembrie), iar pentru 80 deja au fost semnate contractele, restul fiind în analiză la minister (data limită 31 decembrie).

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.