Președintele Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor, a precizat că sunt foarte multe primării care nu au achitat nici un leu din sumă care și-au asumat-o prin contract, pentru acest proiect.
Șeful administrației județene a apreciat că niciodată nu a dorit să se ajungă într-o situație de acest gen.
„Vă spun cu părere de rău, sunt extrem de multe localităţi care nu au plătit nimic la SMID. Nu e în regulă. Dumneavoastră aveţi proiecte în comunităţi, ştiţi ce înseamnă să blochezi un proiect, dacă nu îi asiguri cofinanţarea. Am încercat de atâtea ori, m-am săturat eu să vorbesc despre lucrul ăsta de atâtea ori. Nu am dat drumul încă la procedura juridică, dar o fac”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Județean Suceava.
În aceste condiții președintele Consiliului Județean le-a dat termen primăriilor care nu au achitat contribuția proprie pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, ziua de luni, în caz contrar vor fi deschise acţiunile în instanţă.
„Dacă până cel târziu luni nu primim sumele, vă spun că blocăm proiectul şi mă puneţi în situaţia neplăcută să vă acţionăm în judecată. Nu dau acum citire listei, o știți foarte bine, sunt localităţi care nu au dat vreodată un leu. Suntem cu 118 proiecte semnate astăzi, acest proiect este tot pentru dumneavoastră. Nu e pentru mine, e al tuturor. Vă rog atenţie. Mă puneţi într-o situaţie total neplăcută. Nu aş vrea în viaţa mea să fiu în situaţia în care să vă acţionez în instanţă. Dar mă forţaţi”, le-a transmis Cătălin Nechifor primarilor care nu au plătit contribuţia pentru SMID.
Șapte depozite neconforme trebuie închise
Consiliul Judeţean Suceava implementează la nivelul judeţului, proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”. Proiectul constă în investiţii în sectorul de gestionare al deşeurilor şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, domeniul major de intervenţie (DMI) Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor. Proiectul are ca scop implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul întregului judeţ, care să îmbunătăţească atât calitatea vieţii, cât şi pe cea a mediului și să corespundă din punct de vedere al protecţiei mediului cu cerinţele legislaţiei române şi europene.
Proiectul presune construcţia a două noi depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme – la Suceava, Gura Humorului, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Siret; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). Proiectul prevede construcţia unei staţii de sortare la Moara, furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea „in situ” a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor.
Proiectul se va conforma cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.
Lasa un raspuns