În timp ce bătrâneii stau pe internet pentru a-și vedea copiii și nepoții plecați în străinătate, e greu de acceptat ideea ca instituțiile aflate în slujba cetățeanului să nu aibă nimic în comun cu spațiul virtual.

În perioada campaniei electorale locale pentru alegerile din 5 iunie 2016, s-a vorbit foarte mult despre transparența activităților primăriilor din județul Suceava. Mulți au declarat că susțin această idee, însă interesul este foarte scăzut în ceea ce privește activitatea online.

Sunt unele primării care nu au pagină de internet, unele care nu au mai fost actualizate din anul 2011, declarațiile de avere publicate sunt din perioada 2012 – 2013, iar Hotărârile de Consiliu Local ori sunt inexistente, ori sunt neactualizate. Nu toate primăriile se află în această situație. Sunt administrații locale care au informațiile la zi, inclusiv declarațiile de avere pe anul 2016. De exemplu, pe site-ul Primăriei orașului Broșteni sunt publicate înregistrările video ale ședințelor Consiliului Local.

Din 114 primării din județul Suceava, 8 nu au pagină de internet, 104 nu au afișate declarațiile de avere pe anul 2016, iar 90 nu au Hotărârile de Consiliu Local actualizate.

Activitatea pe internet a primăriilor municipiilor din județul Suceava

Pe site-ul Primăriei Suceava, Hotărârile Consiliului Local (HCL) Suceava sunt afișate la zi. Site-ul pune la dispoziție și HCL în format electronic pentru fiecare hotărâre în parte. De asemenea, există și o arhivă în care se pot accesa HCL începând cu anul 2006. Singura categorie de pe site-ul Primăriei Suceava care nu funcționează, este cea cu propuneri, păreri sau sugestii pe care sucevenii le pot comunica Primăriei. Chiar dacă stau bine la publicarea HCL și punerea la dispoziție a documentelor în format electronic, pe site nu se găsesc informații referitoare la declarațiile de avere sau la proiectele cu privire la buget.

Primăria din Câmpulung Moldovenesc oferă informații pe site-ul instituției privind ultimele HCL, punând la dispoziție, în format electronic, expuneri de motive și rapoarte, anexe. De asemenea, pe site găsim informații legate de declarațiile de avere, declarațiile de interese, proiecte și strategii, anunțuri achiziții publice, anunțuri concursuri și proiecte de hotărâri.

Pe pagina de internet a Primăriei municipiului Fălticeni se găsesc informații privind declarațiile de avere ale primarului și ale consilierilor locali. De asemenea, găsim informații despre proiectele Consiliului Local Fălticeni și procesele verbale întocmite în urma ședințelor de CL. Hotărârile CL sunt afișate la zi. De asemenea, pe site este disponibilă și o arhivă a HCL începând cu luna ianuarie, 2007.

Deși nu sunt ordonate pe lună, HCL ale Primăriei Rădăuți sunt afișate pe internet la zi și sunt puse la dispoziție toate documentele originale în format electronic. Hotărârile sunt disponibile din anul 2012. De asemenea, pe site sunt puse la dispoziție informații referitoare la declarațiile de avere ale funcționarilor publici.

Pe pagina de internet a Primăriei Vatra Dornei sunt afișate Hotărârile Consiliului Local, la zi, încă din anul 2004. Totodată, pe site sunt afișate informații privind declarațiile de avere ale funcționarilor publici din cadrul instituției. Ceea ce evidențiază site-ul Primăriei municipiului Vatra-Dornei față de celelalte site-uri ale municipiilor din județul Suceava, este faptul că aici găsim informații referitoare la bugetul anual care a fost aprobat și informații despre datoriile publice pe care le are instituția.

Activitatea pe internet a primăriilor orașelor din județul Suceava

Pe site-ul Primăriei orașului Broșteni, informațiile privind declarații de avere nu au mai fost actualizate din anul 2013. De asemenea nu sunt afișate Hotărârile Consiliului Local, însă sunt publicate înregistrări video integrale ale ședințelor Consiliului Local.

O singură hotărâre a Consiliului Local Dolhasca, pe anul 2016, este afișată pe pagina web a Primăriei. În ceea ce privește declarațiile de avere ale funcționarilor publici, pe site sunt publicate doar declarațiile de avere din anul 2015.

Pe pagina de internet a Primăriei orașului Frasin sunt disponibile doar declarațiile de avere. Deși există categorii pentru Hotărârile Consiliului Local și pentru Proiecte de hotărâri, acestea sunt goale, neavând nicio informație postată.

Primăria Gura Humorului oferă informații pe site-ul instituției referitoare la HCL adoptate, inclusiv în format electronic. De asemenea, pe site se poate accesa și rubrica cu procesele verbale ale ședințelor CL. Categoria „Declarații de avere” nu a mai fost actualizată și pentru anul 2016, astfel, ultimele informații legate de averea funcționarilor publici datează din 2015.

Pe site-ul Primăriei orașului Liteni nu s-au mai făcut publice hotărâri încă din anul 2014, luna ianuarie. La fel este și în cazul rubricii „Proiecte de buget”, ultimul articol publicat fiind Proiectul bugetar pe anul 2014. În ceea ce privește declarațiile de avere, majoritatea sunt din 2014 și 2015.

Pe pagina de internet a Primăriei orașului Milișăuți sunt disponibile doar câteva HCL afișate. În schimb, declarațiile de avere ale funcționarilor publici sunt la zi.

Site-ul Primăriei Salcea nu a mai fost actualizat de administratorul paginii din 2012. Categoria HCL nu funcționează, iar declarațiile de avere sunt din 2012.

Primăria Siret oferă pe pagina de internet a instituției doar câteva din hotărârile din Consiliul Local din 2011, iar începând cu anul 2012 nu s-a mai postat nicio informație. Pe site nu sunt afișate declarațiile de avere ale funcționarilor publici din cadrul Primăriei.

Chiar dacă are o interfață modernă, pe site-ul Primăriei Vicovu de Sus nu se regăsesc informații legate de declarațiile de avere sau informații cu privire la Hotărârile adoptate de Consiliul Local.

Primăria orașului Solca nu are momentan pagină de internet.

Doar trei comune din județul Suceava au pagină de internet actualizată la zi

Din cele 98 de comune ale județului Suceava, doar trei au pagina de internet actualizată la zi cu privire la declarațiile de avere și Hotărârile Consiliului Local adoptate. Cele trei primării sunt ale comunelor Horodnic de Jos, Izvoarele Sucevei și Pîrteștii de Jos.

Celelalte 95 de comune nu au paginile de internet actualizate. Sunt multe primării care nu au afișate declarațiile de avere ale consilierilor locali sau funcționarilor publici care lucrează în instituție. Majoritatea au declarațiile de avere din anii 2015, 2014, 2010 sau chiar din 2007, cum este cazul primăriei din Bălcăuți. În cazul publicărilor hotărârilor luate de către Consiliile Locale, multe dintre primăriile din județul Suceava omit să publice aceste informații pe pagina de internet.

Declarațiile de avere, invizibile pe site-urile primăriilor din județ

Persoanele prevăzute de lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și de interese anual, cel târziu la data de 15 iunie. Declarațiile de avere se întocmesc pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situația la data declarării pentru celelalte capitole din declarație.

În termen de cel mult 30 zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activității, persoanele prevăzute de lege au obligația să depună o nouă declarație de avere și declarație de interese.

Primăriile din județul Suceava care nu au pagină de internet sunt: Primăria orașului Solca, primăriile comunelor Arbore, Bogdănești, Capu Câmpului, Moara, Moldova Sulița, Siminicea și Volovăț.

Primării exemplare care au declarațiile de avere publicate și Hotărârile Consiliului Local publicate la zi: primăriile municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuți, Vatra Dornei, comunele Horodnic de Jos, Izvoarele Sucevei și Pîrteștii de Jos.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.