Centrala termică şi reţelele de termoficare din municipiul Vatra Dornei au fost reabilitate printr-un proiect cu o valoare de aproape 27 de milioane de lei. Lucrările s-au realizat  în cadrul Proiectului „Reabilitarea sursei şi a reţelei de transport şi distribuţie energie termică în municipiul Vatra Dornei” pentru care s-a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în cadrul programului „Termoficare 2006-2020 căldură şi confort”.

Joi, 31 octombrie vor începe probele la cazanul pe CLU despre care încă nu știm la ce capacitate va face față și ce randament va avea. Am adus un specialist în cazane  și sperăm ca măcar apă caldă să putem furniza cu ajutorul lui la instituțiile din municipiu care au nevoie. Săptămâna viitoare, începând cu data de 4 noiembrie vom începe probele la cazanele noi montate, adică la cele austriece. În acest sens, constructul mi-a confirmat că vom începe probele și sperăm să meargă așa cum trebuie. Am convingerea că după probe, adică după data de 10 noiembrie, așa cum le-am promis dornenilor, vom fi în grafic cu termoficarea din municipiul Vatra Dornei”, a declarat primarul Boncheș.

 

Însă situația financiară a acestui proiect nu este deloc îmbucurătoare. Guvernul României nu a virat banii firmei constructoare.

Când vorbim despre bani vă pot explica și dumneavoastră ce i-am explicat și domnului senator Ioan Stan, pe care l-am rugat să transmită mesajul și strigătul dornenilor colegilor săi abilitați în acest domeniu. Până anul acesta proiectul «Căldură și Confort»  funcționa cu o  ședință interministerială, adică se întâlneau reprezentanții Ministerului Finanțelor cu cei ai Ministerului Dezvoltării și ai Mediului și stabileau sumele care se cuveneau primăriilor care au încălzire centralizată. Anul acesta s-a schimbat denumirea proiectului în «Termoficare», însă acea întâlnire interministerială nu a avut loc nici până la ora actuală. Constructorul n-a stat pe loc, noi am luat situația în mâini și am schimbat cazanele și traseele principale. Acest constructor a investit aproape 2 milioane de euro și nu a primit niciun leu din cofinanțarea de la Guvern. Trebuie să știți că 85% din bani trebuiau să vină de la Guvern, iar primăria să completeze cu cei 15% rămași. Cei de la București motivează că nu au ministru la Mediu”, a declarat primarul Ilie Boncheș.

 

Consiliul Județean, sprijin pentru termoficarea din Vatra Dornei

 

 

Miercuri, în ședința de Consiliu Judeţean, s-a votat alocarea a aproximativ două  miliarde de lei vechi pentru Vatra Dornei, iar Primăria va veni și ea cu ultimele resurse de care mai dispune pentru a se putea porni căldura.

„Oamenii de la această firmă și-au pus toți banii aici și același lucru îl voi face și eu: tot ce am primit și tot ce avem în cont vom redirecționa banii către această problemă. Și banii de la rectificare îi vom redirecționa tot aici”, a conchis primarul municipiului Vatra Dornei.  

De asemenea, marți, 29 octombrie, Consiliul Județean Suceava a trimis  o adresă către cele 3 ministere care gestionează Programul Termoficare.

I-am scris ieri ministrului Dezvoltării, ministrului Finanțelor și ministrului Mediului pentru că de Programul Termoficare ei trebuiau dinainte să facă întâlnirea interministerială și să dea avizul pentru rezolvarea problemei. Suntem la final de octombrie și aceste lucruri nu s-au întâmplat. E bine să se știe că sunt 15 milioane de lei datorie către Vatra Dornei pe Programul Termoficare pe care trebuie să le plătească furnizorilor de echipamente de la Elsaco care au pus cele două cazane noi. Ei nu vor să înceapă probele până nu li se plătește. Astăzi am aprobat noi 200.000 de lei în ședință din puținul pe care îl avem ca să ajutăm. Ieri în discuția cu primarul de Vatra Dornei a spus că imediat după ședința de CJ va face o ședință de îndată a Consiliului Local ca să dea toți banii pe care îi are în cont furnizorului de cazane dar tot nu ajunge decât o treime din valoarea cazanelor. Problema este la guvern că trebuie să plătească banii firmelor furnizoare. Azi am primit un răspuns de la ministrul Dezvoltării. A dat vina că nu au ministru al mediului”, a conchis Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.