Primăria Vatra Dornei face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor, astfel încâ situaţia „vacilor maidaneze” ale familiei Milici Viorel şi Octavia să poată fi rezolvată. Aceasta este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe rețelele de socializare. A fost semnalată de sute de ori, iar Politia Locală a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani.

„Suntem mereu preocupaţi de această problemă însă, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată, cu toate că acestea blochează circulația mașinilor și au creat pagube pe spațiile verzi ale Primăriei, dar și ale agenților din turism! Una dintre ele a fost călcată de tren pe 14 aprilie”, a spus primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

Primarul Ilie Boncheș a precizat că s-a adresat, încă de la începutul acestei „șarabande”, Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, însă fără a primi vreun răspuns.

Cu toate că abandonul este considerat cruzime faţă de animale, în Legea 205/2004 (privind protecţia animalelor) nu a fost prevăzut la infracţiuni, ci doar la contravenţii.

Trebuie precizat că până în acest moment, începând din anul 2012, proprietarii animalelor au primit 168 de amenzi, în valoare de peste 125 000 de lei astfel:  de la Poliţia Locală: 126 amenzi în cuantum de 112 850 RON; de la  Poliţia Municipiului Vatra Dornei: 39 amenzi în cuantum de 11 810 RON, de la Jandarmerie: două amenzi în valoare de 700 RON; de la DSVSA: o amendă în valoare de 400 RON. Totalul celor 168 de amenzi fiind de 125 760 de lei.

În anul 2017, 13 dintre bovine au fost confiscate iar Primăria a închiriat un grajd, animalele sunt îngrijite şi furajate, dar proprietarul le-a abandonat. În vederea recuperării animalelor abandonate şi ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul Primăriei (în cazul acesta, aproximativ 4 500 RON, lunar). Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens. Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera un formular de miscare F2, fără semnătura proprietarului. Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familia Milici, cu care nu primarul nu a putut avea niciun dialog, în nenumăratele situații în care a încercat rezolvarea, amiabilă, a acestei probleme.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.