Primarul comunei Panaci, Vasile Cozan, a participat vineri, 10 iulie, la  Vatra Dornei, la întâlnirea cu delegația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de George Scarlat, Secretar de stat, responsabil pe domeniul zootehnie și industria alimentară.

La eveniment a fost prezent și deputatul sucevean Angelica Fădor, care a prezentat delegației principalele probleme cu care acest sector se confruntă.
Oficialii de la Minister au discutat cu furnizorii și procesatorii din industria laptelui, dar si cu primarii din municipiul Vatra Dornei, Ciocănești, Panaci, Poiana Stampei si Șaru Dornei, în contextul anunțului făcut de Grupul Lactalis,  privind închiderea unităților de producție din Floreni și Vatra Dornei.

 

Subvenții pentru fermele de subzistență

 

Vasile Cozan, care este și președintele GAL Bazinul Dornelor, a vorbit în numele fermierilor pe care îi reprezintă, a expus probleme cu care se confruntă și i-a invitat pe cei prezenți să găsească împreună soluții.

„Eu gândesc ca un fermier și ca un om al locului. Haideți dacă tot suntem la aceeași masă, dacă nu se poate plăti mai mult pentru partea de comercializare, să găsim o soluție împreună cu cei de la Minister, pentru viitor, să prindem o subvenție pentru litrul de lapte.
Până acum s-au dat subvenții pentru marile ferme. Noi considerăm că ar fi normal să se dea și pentru fermele de subzistență, să îi încurajăm și pe cei tineri sau care au rămas în zona de munte, ca să rămână acești munți vii. Pentru că dacă vor dispărea și aceștia, câți mai sunt pe munte, munții noștrii vor fi morți. Ajutați-ne să facem muntele din nou să fie viu. Și pentru cei care sunt acolo cu 2-3-5-10 vaci, ajutați-i să primească o subvenție care cel puțin să compenseze și să merite să stea acolo și să își păstreze gospodăria în vârful muntelui, dacă acolo s-au născut”, a transmis edilul din Panaci.

Agenția Zonei Montane și Legea Muntelui

 

Primarul a vorbit și despre Agenția Zonei Montane și Legea Muntelui, prin care Statul se angaja să aloce un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, pentru dezvoltarea zonelor montane din România.

„Nu știu dacă este vreun proiect pe care îl putem vedea după un an și ceva de la înființare. Pe Legea Muntelui au fost alocări pe hârtie de un miliard de euro pentru zece ani. Din 2019 suntem în așteptare. S-au făcut agențiile, s-au alocat teoretic banii, dar efectiv nu se lucrează. Consider că dacă dăm o lege și dăm și alocări financiare și avem și aparatul de specialitate, cu specialiști care au făcut diverse studii și ne pot spune ce condiții minunate și ce bine este de trăit în zona de munte, trebuie să le vedem puse în practică. Dacă le vedem puse în practică, considerăm că își atinge scopul. Dacă nu, s-a făcut o instituție degeaba”, a declarat primarul Vasile Cozan.

Acesta a vorbit și despre programul dedicat crescătorilor de animale care doresc să își achiziționeze un abator.

„Am văzut că s-au dat bani pentru a se face abatoare. Acest proiect nu este accesibil pentru cei care sunt agenți economici în zonă să facă, de exemplu, un proiect de 1 milion de euro și să pună 300.000 de euro partea de cofinanțare, pentru că nicio bancă nu le asigură această sumă”, a precizat primarul comunei Panaci.

 

Finanțare pentru cei la început de drum

Vasile Cozan le-a propus reprezentanților Ministerului Agriculturii să ia în calcul ca proiectele celor care sunt la începutul unei afaceri să primească finanțare din mai multe părți.

„Proiectele să fie finanțate cu ajutorul mai multor finanțatori, pe sistemul german, unde toți puneau mâna până făceau o fabrică să fie funcțională.
Pentru perioada 2021-2027, pentru Programul Leader, dacă s-ar putea aloca 15%. GAL-urile cred că au făcut cea mai bună absorbție și s-au văzut rezultatele. Aici, pe Bazinul Dornelor, avem 99,18% gradul de contractare pe GAL și eu sunt convins că dacă s-ar face o alocare mai mare pe Programul Leader, și sunt proiecte acelea mici, dar cu impact local, ar fi poate o soluție și pentru problema dumneavoastră”, a conchis primarul Vasile Cozan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.