Pe 17 aprilie locuitorii actualului oraș Liteni se pregătesc de vot pentru că și ei, la fel ca și cei din Dolhasca, decid dacă vor să rămână cetățeni de oraș sau de comună.

tomita onisiiPentru ca acest lucru să fie posibil, primarul orașului, Onisii Tomiță a făcut toate demersurile necesare. Pe 29 februarie, împreună cu membrii Consiliului Local, acesta a stabilit faptul că, pe 17 aprilie, va avea loc referendumul, astfel că de atunci și până la acest moment cei din administrația locală au trecut prin mai multe etape de organizare și promovare a turului de scrutin.

Astfel, de la data de 21 martie a început promovarea efectivă a referendumului, urmată de întocmirea și transmiterea către președintele Tribunalului a listei cuprinzând persoanele ce urmau să fie desemnate drept președinte de birou de circumscripție electorală și a birourilor electorale ale secțiilor de votare. Astfel, s-a pus baza materială pentru organizarea acestui referendum în condiții de deplină legalitate și siguranță. La 24 martie s-a stabilit și președintele biroului electoral, iar în aceeași zi s-a dotat și biroul cu pricina cu toate cele necesare. În următoarele zile responsabilii biroului electoral s-au ocupat cu achiziția materialelor necesare pentru turul de scrutin, respectiv buletine de vot, ștampile, afișe și anunțuri.

În zilele care urmează se va face înaintarea listelor oficiale ale alegătorilor către birourile electorale, pe secții de votare, urmată în ziua votului de o verificare a urnelor și de votul propriu–zis. Dacă nu vor fi probleme, votul va începe la 7 dimineața, în ziua de 17 aprilie. Cetățenii orașului Liteni vor avea la dispoziție 16 ore pentru a-și exprima dorința, respectiv până la ora 23:00.

La urne sunt așteptați toți cetățenii cu drept de vot din oraș, ei trebuind să răspundă cu DA sau NU la o întrebare simplă, dar care va avea efecte majore asupra traiului lor: „Sunteți de acord cu trecerea localității Liteni  de la rangul de oraș la rangul de comună?”.

Primarul localității, Onisii Tomiță face un apel către toți locuitorii să vină la vot.

„Este o ocazie în care oamenii sunt direct întrebați dacă vor sau nu să mai fie orășeni. În 2007 nu i-a întrebat nimeni, și iată că după aproape 10 ani unora le merge mai bine ca și orășeni, în timp ce altora le este mai greu. Evident că impozitele și taxele nu mai sunt aceleași cu cele de acum 10 ani, pentru că acum dacă locuim la oraș, plătim impozite ceva mai mari,  iar cei mai afectați sunt cei care nu au o situație financiară bună. De aceea, eu, împreună cu membrii Consiliului Local, ne dorim să aflăm răspunsul la această întrebare, înainte de alegerile locale. Vrem să stabilim odată pentru totdeauna dacă cetățenii orașului Liteni sunt mulțumiți cu statutul pe care îl au sau dacă vor o schimbare administrativ-teritorială”, a afirmat primarul Onisii Tomiță.

Se pare că anul acesta se anunță a fi unul definitoriu în ceea ce îi privește pe locuitorii orașelor Liteni și Dolhasca. Pe lângă faptul că își vor alege primarii și consilierii locali, ei vor avea de ales și forma administrativ teritorială în care vor trăi de acum încolo. Rămâne de văzut ce vor hotărî oamenii și cum se vor organiza pe viitor, după rezultatele referendumului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.