Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, 5 ianuarie, în conferința săptămânală de presă, care sunt principalele priorități ale municipalității sucevene în anul 2022.
Astfel, edilul a enumerat 40 de priorități, pe primul loc fiind gestionarea pandemiei și campania de vaccinare împotriva coronavirusului, în timp ce pe locul doi se situează aprobarea bugetului pentru anul 2022.
Edilul Ion Lungu își propune în 2022 să finalizeze mai multe proiecte care sunt deja în derulare. De aceea, o prioritate a municipalității sucevene este finalizarea proiectului de transport public integrat ecologic odată cu livrarea în toamna acestui an a ultimului lot de autobuze electrice de la firma poloneză Solaris.
Totodată, în acest an se vor finaliza Centrul Multifuncțional Ițcani – Sediu al Primăriei, Grădinița din zona centrală, proiectul de modernizare a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, finalizarea lucrărilor la Grădinița de la Colegiul Național Mihai Eminescu și la Grădinița din cartierul Ițcani, finalizarea lucrărilor pe strada Apeductului la Ruta Alternativă Suceava-Botoșani și aprobarea finanțării prin PNI a ultimului tronson al rutei spre DN 29, finalizarea lucrărilor la Piața George Enescu și la introducerea încălzirii în Bazar, finalizarea lucrărilor de extindere a rețelei de gaz metan în cartierul Burdujeni Sat, finalizarea lucrărilor la Cartierul Europa și finalizarea lucrărilor la Ștrandul municipal.
O altă prioritate a municipalității este cea privind continuarea modernizării de străzi din municipiu, dar și construirea podului nou Mirăuți.
Totodată, el a anunțat și modernizarea Stadionului Ițcani cu străzile aferente, reabilitarea termică a unor blocuri rezidențiale și reabilitarea de stații încărcare AFD.
Edilul Sucevei a anunțat și demararea mai multor noi proiecte cum ar fi reabilitarea Curții Domnești, proiectul de realizarea a unui corp de clădire nou la Colegiul Național „Petru Rareș”, proiectul Roții Panoramice, a lucrărilor la Sala Polivalenă și la Baza Sportivă de tip 1 cu teren de fotbal, ambele realizate prin CNI, dar și începerea lucrărilor la Sala de Sport de la Școala Gimnazială nr. 10, precum și începerea lucrărilor la Creșa din Burdujeni și aprobarea finanțării Creșei din zona Cetate.
Un al proiect important prevăzut să înceapă în acest an este cel al parcărilor supraterane din Obcini, str. Ștefan Tomșa și zona Pieței Mari.
Ion Lungu a anunțat că va depunere spre aprobare mai multe proiecte, cum este cel de reabilitare a rețelelor termice cu finanțare de la Ministerul Energiei, proiectul de transport metropolitan prin PNRR, proiectul ce vizează echipamente electronice pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, proiectele de amenajare a zonelor de agrement Parc Șipote și Parc Zamca, dar și proiectul Aqua Park.
Tot în acest an, edilul vrea să depună spre aprobare și finanțare proiectul parcului fotovoltaic din zona gropii de zgură de la Termica, să aprobe SIDU pentru Zona Urbană Funcțională pentru perioada de finanțare 2021-2027 și să depună proiecte ale ZUF. De asemenea, primarul își propune să aprobare construirea unui nou stadion prin CNI, să consolideze malurile în Zona de Agrement a râului Suceava și să depună documentația pentru noi grădinițe în zona Obcini și Școala Generală nr. 1.
De altfel, Ion Lungu își propune și în acest an să încerce să pună în aplicare proiectul de canalizație de cabluri pentru care a organizat licitații la care nu s-a prezentat nicio firmă și să aprobe noua strategie de turism a municipiului, dar și să înființeze Organismul de Management al Destinației.
Lasa un raspuns