Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că bustul generalului Iacob Zadik, de pe Aleea Unionistilor, de lângă Palatul Administrativ, va fi dezvelit luni,  28 Noiembrie 2022, la ora 10.00.

„Iancu Flondor si Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea unirii Bucovinei cu România, pe 28 Noiembrie 1918. Trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, în data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret în 9 noiembrie 1918, și în 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuți, unde au stabilit ordinea și au preluat puterea. Ulterior,  pe 28 noiembrie 1918, a fost convocat Congresul General al Bucovinei,  care a votat unirea Bucovinei cu România. Este de datoria noastră să cinstim așa cum se cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918”, a spus primarul Ion Lungu.

Conform acestuia, tot luni, de Ziua Bucovinei, la  ora 11.00, va fi inaugurat Turnul Unirii de la Biserica Nașterea Domnului din Suceava. Monumentul este dedicat Centenarului Unirii, dar nu a putut fi inaugurat asa cum se cuvine din cauza pandemiei.

10 Responses

 1. mihai grigore

  : revista floare albastra = blue : sa nu scriem pseudoistorie _____ strabunicul costruieste gara centru suceava cu targ de comert cu principatele moldovei si tarii romanesti _ : deci gara viena _ gara berlin

  Răspunde
 2. mihai grigore

  :bunicul structureaza PNLBucovina imperiului austriac _ vedem pe eminescu trecand raul si intrand in cetatatea de scaun _ ” se aprinde candela moldovei”_ „in paraclis „:

  Răspunde
 3. mihai grigore

  : poetul de geniu mihai eminescu structureaza la 15 august 1871 serbarea de la putna in cele doua components _ celebrare si adevar istoric ” stfan cel mare si sfant” si „limba romana „:

  Răspunde
 4. mihai grigore

  : reiterare la 125 so 150 de ani serbarea de la putna _”revista scolara ,studenteasca si de e-bisniss” si alaturi de „principiul fonetic ” „principiul blue music system = legatura dintre limbajele artificiale si cele naturals „:

  Răspunde
 5. mihai grigore

  :dupa device ” pe aici nu se trece”_ device ” pe aici se trece „=integrates ue si euroatlantica a basarabiei so ucrainei : asa sa ne ajute dumnezeu! :

  Răspunde
 6. mihai grigore

  : mihai grigore – poet.editor.scientist_ presedinte de onoare {romania libera} = [bucovina de nord + basarabia+ latura libera]: november 25_ 2022_10h34′ :suceava live interviu retoric istoric _ blue page _ the white house in old world _ times square _ ” shakespeare in albastru „:

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.