Astfel, vom dedica următoarele două articole fenomenului introdus de Parlamentul României și Guvernul Ponta în istoria modernă a României, acela al primarului inexistent.
Întrucât nu noi nu putem înțelege fenomenul care a ucis viața orașului mai bine de șase luni vom încerca să vă dăm elementele necesare, măcar cele cunoscute, pentru a putea să vă faceți propria idee. Cu mențiunea că nu vom judeca motivele invocate de părți, mulțumindu-ne doar să le menționăm, iată pe scurt derularea faptelor.
În anul 2012 Aurel Olărean a fost unul dintre foarte puținii primari de municipii care și-au păstrat locul cu toate că făcea parte din Partidul Democrat. Diverse nereguli constatate în activitatea sa au dus la arestarea sa în septembrie 2014 și trecerea atribuțiunilor sale către Consiliul Local și unul din viceprimarii aleși. Apoi, datorită mișcărilor politice generate de desfacerea USL, la începutul anului 2015, Prefectul județului Suceava a fost nevoit să declare Consiliul Local desființat deoarece consilierii au reușit performanța de a nu îndeplini cvorumul necesar desfășurării unei ședințe, timp de 3 luni consecutiv. Astfel Municipiul Rădăuți a dispărut de pe harta țării pentru a deveni o enclavă care a funcționat în regim de avarie timp de aproape șase luni, deoarece “Legea” indiferent dacă Constituția sau Legea Administrației Locale nu prevedea nicio posibilitate de a remedia situația Rădăuțiului.
Interesant pare să fie faptul că până la urmă s-a găsit o soluție a problemei, numai că, în afară că este arbitrară și pe marginea legii, ea infirmă rezultatele alegerilor locale din 2012. Chiar dacă pentru rădăuțeni această stratagemă a fost binevenită pentru deblocarea activităților primăriei în situația disperată în care, în prag de iarnă, nu puteau să-și repare acoperișul sau să-și monteze o centrală de apartament, nu puțini sunt cei care se întreabă cine a stabilit componența noului Consiliu Local de asemenea manieră încât PSD care a pierdut alegerile ca parte a USL, pierzând și procentele PNL prin despărțirea de acesta, reușește să devină câștigătorul unor alegeri pe care le-a pierdut. Reamintim că, cel puțin din cele hotărâte de Consiliul Județean, noul Consiliu Local ar fi trebuit alcătuit din cei aflați pe listele de rezervă alcătuite la data scrutinului…altfel, orice altă inginerie având nevoie de votul cetățenilor orașului. Apoi mai apare întrebarea de ce a fost nevoie de 5-6 luni de debandadă dacă exista această soluție ca și aceea, mult mai logică, despre motivul pentru care PSD a refuzat să organizeze alegeri anticipate la Rădăuți?
Săptămâna viitoare vom reveni cu un articol în care vom încerca să vă informăm despre efectele catastrofale pe care această situație a generat-o.
Primarul lipsă
Am ales înainte de a trece la primul articol negativ al rubricii noastre să scriem despre un fenomen care se perpetuează la Rădăuți, în pofida unei aparente soluționări pompieristice, cert nesatisfăcătoare pentru cetățenii țării care au ghinionul de a se fi născut în municipiul cu pricina.
Lasa un raspuns