Orașul Broșteni poate reveni la statutul de comună, dacă locuitorii de aici se vor prezenta duminică, 10 iulie 2016, la referendumul organizat de Primăria Broșteni.

Primarul Nicolae Chiriac a inițiat un Proiect de Hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din oraşul Broşteni, judeţul Suceava, cu privire la revenirea localităţii la statutul de comună.

Prin modificarea statutului unităţii administrativ-teritoriale, din comună în oraş, s-a dorit

modernizarea acesteia şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor.

Întrucât din anul 2004, când localitatea Broşteni a fost declarată oraş, şi până în prezent nu s-au îmbunătăţit semnificativ condiţiile de trai ale locuitorilor din oraşul Broşteni, aceştia trăind în continuare la oraş, dar în condiţii de comună, propun organizarea unui referendum local, în condiţiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului actualizată, în data de 10 iulie 2016, pentru a consulta cetăţenii dacă sunt de acord cu revenirea localităţii Broşteni, la statutul de comună”, a declarat Chiriac.

Primarul a menționat că un factor determinant în iniţierea acestui proiect de hotărâre, a fost faptul că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal şi Normele de aplicare, adoptate de Parlamentul Românie, impozitele şi taxele locale s-au majorat foarte mult în mediul urban, cetăţenii urmând să plătească impozite şi taxe locale majorate.

În conformitate cu dispoziţiile art. 14, din Lega nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliul local sau judeţean, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.

Prin proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Nicolae Chiriac, se propune organizarea unui referendum, în ziua de duminică, 10 iulie 2016, în vederea consultării cetăţenilor din oraşul Broşteni, judeţul Suceava, cu privire la revenirea localităţii la statutul de comună. Astfel, cetăţenii din oraşul Broşteni sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu revenirea localităţii Broşteni la statutul de comună?”

Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului local vor fi suportate din bugetul local al Primăriei Broșteni.

Comuna Broşteni, a fost declarată oraş prin Legea nr. 83 din 5 aprilie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 310 din 7 aprilie 2004. Prin această lege, au fost declarate oraşe mai multe comune din judeţul Suceava, respectiv, Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus.

Pentru validarea referendumului, 30% dintre aceştia trebuie să-şi facă drum pe la urne şi 25% trebuie să exprime voturi valide. 50%+1 dintre voturi vor da rezultatul referendumului.

Un referendum asemănător a fost realizat în Liteni și Dolhasca

În data de 17 aprilie, în orașele Liteni și Dolhasca s-au efectuat referendumuri pentru revenirea orașelor la statulul de comună. Prezența scăzută la vot a dus la invalidarea acestora.

După centralizarea voturilor, în oraşul Dolhasca doar 24.4% dintre alegători s-au prezentat la urne, în timp ce la Liteni proporţia a fost de 28.7%.

Potrivit datelor finale ale referendumului transmise de Prefectura Suceava, între aceştia, 1.655 (77.12%) s-au pronunţat pentru trecerea oraşului Dolhasca la statutul de comună, 399 (18.59%) pentru menţinerea actualului statut, iar 92 de voturi au fost nule.

La referendumul organizat în oraşul Liteni pentru revenirea la statutul de comună, din cei 7.927 de alegători înscrişi în listele electorale permanente s-au prezentat la urne 2.275 alegători, reprezentând o prezenţă de 28.7%.

Conform datelor centralizate de Prefectură, la Liteni voturile DA au fost de 1.788, iar la varianta NU – 427. 60 de voturi au fost declarate nule.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.