„Acum doi ani de zile, în perioada în care trebuia să organizăm Balul Gospodarilor, ne-am trezit cu această tragedie în comuna Poiana Stampei, cu incendiul care a distrus în totalitate biserica, cea care a fost obiect de patrimoniu și care era mândria localității Poiana Stampei. O biserică, în rândul creștinilor și în rândul comunității, este acel locaș de care ești legat și printr-o cununie și printr-un botez, și printr-o înmormântare. Astfel că, durerea în rândul oamenilor a fost una de neegalat, de neimaginat, și acum doi ani, Balul Gospodarilor a fost anulat în semn de respect, dar iată că anii au trecut, timpul a trecut și, îmbărbătați și încărcați de energie am mers mai departe.
Imediat după aceea am făcut un concert caritabil la Poiana Stampei, cu Paula Seling, și atunci a fost un prim pas, un pas cu dreptul, pentru că cei care au venit la concert au făcut donații și s-a strâns suma de un miliard de lei, ceea ce nu este o sumă de neglijat.
De atunci s-au tot adunat sume, și nu numai din rândul gospodarilor din Poiana Stampei, ci și de la alte persoane din București și din alte localități ale țării, care au donat sume consistente și, sigur, aportul principal care a venit de la bugetul local al comunei Poiana Stampei”, a declarat pentru SuceavaLive, Viluț Mezdrea.
Acesta a amintit și de sprijinul important primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, subliniind faptul că, la sărbătoarea comunei se dorește săvârșirea slujbei bisericești, la demisolul noului lăcaș.
„Anul trecut am reușit să alocăm 5 miliarde de lei de la Consiliul Local și anul acesta intenționăm să prindem în buget tot această sumă. Secretariatul de Stat pentru Culte, în toamna anului trecut, ne-a aprobat 1.250.000 de lei, și iată că, ușor ușor, am ajuns ca această clădire, această biserică, să fie la stadiul «la roșu». Este acoperită și pregătită pentru începerea lucrărilor, din primăvară, pentru instalațiile termice, electrice și izolații. Sper ca, la festivalul care are loc în luna iulie în comuna Poiana Stampei, să reușim să ne mutăm cu slujbele alături de preoții noștri, în demisolul clădirii pe care să o facem funcțională. Precum pasărea Phoenix a renăscut din propria cenușă, așa ne dorim și ca această biserică să renască din propria cenușă, pentru că amplasamentul este pe același loc. Am păstrat locul unde a fost construită cealaltă biserică și practic, acolo crește de la zi la zi, acest edificiu foarte important din comuna Poiana Stampei. O comună este privită ca un puzzle: dacă ai primărie, ai dispensar, ai școală, ai cămin cultural, nu poate să lipsească biserica. În acest moment, acest tablou perfect, acest puzzle, este știrbit, dar în curând sperăm să umplem acest gol și să aducem bucurie pe fețele creștinilor adevărați din Poiana Stampei”, a conchis primarul comunei.
Primarul Mezdrea: „Viceprimarul Vlăduț Popescu a avut un rol determinant în evoluția lucrărilor de la acest edificiu”
Primarul comunei Poiana Stampei a ținut să sublinieze și contribuția viceprimarului Vlăduț Popescu în tot ceea ce a însemnat ridicarea unei noi biserici.
„Viceprimarul comunei a fost, practic, omul care a stat zi de zi și a monitorizat lucrările, s-a interesat de tot ce lipsește și am căutat împreună soluții. Ar fi nedrept să nu îi recunoaștem cu toții meritul deosebit pe care îl are”, a mai declarat Viluț Mezdrea.
În dimineaţa zilei de miercuri, 18 februarie 2015, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Poiana Stampei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a fost cuprinsă de flăcări din cauze încă necunoscute. Incendiul a cuprins în totalitate monumentul istoric vechi de aproape 130 de ani, construit din lemn de brad.
Lasa un raspuns